Архива вести
                   

ЗНАЧАЈНА ДРЖАВНА ПОДРШКА БУЈАНОВЦУ, ПРЕШЕВУ И МЕДВЕЂИ

5. мај 2011.

Бујановац - Координационо тело Владе Републике Срвије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа уложило је прошле године 230 милиона динара у стварање предуслова за привредни развој тих општина. Радило се углавном о решавању инфраструктурних проблема: обнови и изградњи локалних саобраћајница, побољшању снабдевања водом и струјом, подршци пољопривреди и уређењу општинских центара. За привредно оснаживање бујановачке општине држава је издвојила више од 100 милиона динара, прешевске – 92 милиона динара, док је у Медвеђу инвестирано четрдесетак милиона динара.

Прошле године је и НИП  подржао пројекте са овог подручја са скоро 6,5 милиона динара: Медвеђа је добила око 3,5 милиона динара а Прешево око три милиона. У Координационом телу посебно наглашавају да је из фонда Министарства за државну управу и локалну самоуправу прошле године развој месних заједница у поменуте три општине финансиран са 48 милиона динара. Прешево и Бујановац су, по том основу, примили по 17 милиона динара, а Медвеђа, првенствено Сијаринска бања, 14 милиона динара. Координационо тело је обезбедило и више од 200 средњошколских стипендија, а свим студентима одељења нишког универзитета у Медвеђи, који су уписали другу годину, дало је по седам хиљада динара. Најсиромашнијим житељима сваке од три општине било је намењено по два милиона динара.

Иначе, у протеклих десет година, колико ради Координационо тело, држава је уложила у општине Прешево, Бујановац и Медвеђу пет милијарди динара или скоро 70 милиона евра. Бујановачка општина је у том периоду примала  просечно половину њеног годишњег буџета, износ за Прешево био је раван трећини општинског буџета, а у Медвеђу је стизало два пута више средстава од оних којим је располагала општинска каса. Грађена је и савремена путна мрежа на целој територији, прављене су школе, модерне пијаце, сређивана је Сијаринска бања од које живи медвеђански крај. У прошлој деценији је сваки житељ Прешева  добио од државе око 530 евра, скоро толико и сваки Бујановчанин, док су становници Медвеђе примили по више од две хиљаде евра.