Архива вести
                   

ЗЛАТАНОВИЋ О ЈЕЗИЧКОМ БЛАГУ ЈУГА СРБИЈЕ

22. jануар 2016.

Врање - Професор Момчило Златановић, доктор филологије и неуморни сакупљач језичког блага јужне Србије, учествоваће на великој научној конференцији „Село на југу Србије“ која се 21. и 22. јануара одржава у Врању.

Професор Златановић је првог дана овог научног скупа говорио о локалном  говору у селима врањског краја.

Конференција ће се бавити проблематиком села на југу Србије из различитијих аспеката, а најављено је учешће великог броја еминентних стручњака из више области које се односе на најављену тему.

Поред Златановића, на дводневном скупу ће говорити и академици проф. др Раденко Круљ, проф. др Младен Бодирожа, проф. др Раде Биочанин и многи други.

Проф. др Раденко Круљ ће говорити о образовању и васпитању у функцији одржања села и градова у Србији.

Конференција је свечано отворена у четвртак, 21. јануара, поздравним говорима домаћина, након чега су приказани филм о Врању и одломак из „Коштане“ Боре Станковића.

Током радног дела конференције, која се одржава у згради Педагошког факултета, учествује десеторо стручњака из Врања који се на различите начине баве проблематиком села.

Момчило Златановић је универзитетски професор у пензији и највећи ауторитет у области локалног говора југа Србије. Већ 40 година се бави истраживачким радом, највише оним који се односи на народно песништво и лексикографију.

Конференцију „Село на југу Србијеорганизују Град Врање, Педагошки факултет Универзитета у Нишу и Друштво за народно просвећивање ,,Светионик" из Крагујевца.

Извор: ОК Радио и Координационо тело