Архива вести
                   

ЖЕНЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ ЈЕ СРАМОТА ДА ПРИЈАВЕ НАСИЉЕ

13. октобар 2022.

Бујановац Београд -  У првих девет месеци ове године бујановачки Центар за социјални рад евидентирао је 25, док је у прошлој години укупно пријављено 37 случајева насиља у породици, подаци су ове установе. Добра вест је да ће жртвама насиља у Бујановцу ускоро бити од помоћи организација Искра из Новог Сада коју заступа Бујановчанка Милица Стошић.

„Видела сам прилику да деловање организације проширимо и на Бујановац, нарочито због патријархалног става средине и односа према женама. Јер, код нас је још увек доминантно да је срамота пријавити мужа ако врши насиље, срамота је развести се и вратити код родитеља, а о постојању страха код жртве насиља од осуде околине уколико проговори о насиљу,  да не говоримо“,  каже Милица.

У Удружењу грађана “Искра” које је основано са циљем пружања емотивне помоћи и подршке особама које су искусиле насиље препознала је, како каже, могућност да помогне жртвама насиља, али и да својим активизмом допринесе подизању свести о овом друштвеном проблему у малим и затвореним срединама попут Бујановца, где ускоро планирају серију трибина.

У Бујановцу, као мултиетничкој средини у којој се сударају три различите културе од којих, како каже Милица, свака има своје обичаје, неопходно је упутити жртве о њиховим правима, заштитити их и дати им подршку.

Према подацима на сајту Министарства за рад, борачка и социјална питања, само 9 одсто жена које трпе насиље од садашњег и 25 одсто жена које трпе насиље од стране бившег партнера, пријавило је полицији.

Разлози због којих жене не пријављују насиље, како наводи Милица, крећу се од страха за децу, неповерења у државне институције, финансијске зависности од партнера, али и друштвеног оквира у којем живимо.

„На југу Србије, па и у Бујановцу, због патријархалног и подређеног односа жене, а посебно када је реч о породичном насиљу, заступљен је став  да је боље ћутати и трпети насиље него пријавити. ’Сама је крива, није требала тако да се понаша, она је то допустила’- су само неке од фраза које се могу чути.   Бојећи се разних осуда околине, жене рађе бирају да своју муку држе у четири зида“, каже Милица.

Говорећи о страху жртве да пријави насилника, она је истакла и проблем  “цурења” информација из надлежних институција који се дешава у пракси.

„У малим срединама, где свако свакога познаје дешава се да поверљиве дођу до јавности, па жртве често и због тога одустају да пријаве насиље. Неретко и сам насилник сазна да је пријављен, па због тога последице по жртву могу бити кобне. Оно што је страшно у том оквиру јесте то што сви знају све о свима, а опет појединци бирају да затворе очи пред насиљем“, додаје она.

Након најтежег случаја физичког или сексуалног насиља које је починио њихов партнер, жене су навеле да су желеле да имају неког са ким би могле да попричају, ко би им могао пружити подршку и помоћ, наводи се даље у објави министарства.

У Удружењу грађана “Искра” које је основано са циљем пружања емотивне помоћи и подршке особама које су искусиле насиље ова Бујановчанка је препознала могућност да помогне жртвама насиља, да допре до већег броја младих из Бујановца и да заједнички раде на превенцији насиља и уклањању “предрасуда и стереотипа затворене средине”.

„На жалост, знам колико се мало о овој теми прича у Бујановцу, а важно је да жртве знају да имају подршку, да не морају да ћуте и да имају коме да се обрате независно где се налазе и којој етничкој заједници припадају. Психолошка помоћ коју пружамо подразумева разговор и упућивање жртве на даље кораке које треба да предузме. Дајемо смернице како жртва да изађе из насиља, правне савете како да се заштити. Бесплатну психолошку помоћ пружају психотерапеути, а терапије се могу одржати онлине преко различитих друштвених платформи“, појашњава Милица.

Као неко ко потиче из конзервативне средине и знајући да се о насиљу ретко говори наглашава значај спровођења разних едукативних садржаја о превенцији насиља у који би били укључени сви чланови заједнице, а понајвише млади.

„Са превенцијом се мора кренути у школској клупи, разговором са младима. Тренутно спроводимо пројекат у оквиру којег имамо предавања у основним школама о правним последицама вршњачког насиља.Битно је да млади људи знају да препознају насиље и како да реагују у ситуацијама уколико се нађу да буду жртве насиља. Предлог је да у неком будућем периоду та предавања одржимо и у бујановачким школама, а у плану је и ширење мреже сарадника како бисмо окупили што већи број волонтера“, каже она.

Осим пружања емотивне подршке, како каже, удружење се бави и давањем правних савета, информисањем и едуковањем грађана у области психологије и менталног здравља.

Деловање Удружења није оријентисано на одређене групе жртава или одређене врсте насиља.Апеловала је на све људе да пријаве насиље и да охрабре жртве да проговоре о томе.

„Свако може бити жртва и сви морају уживати помоћ и заштиту. Уколико постоје жене, мушкарци или деца који су жртве насиља или желе да поделе неко своје искуство, увек нам се путем поруке могу јавити. Насиље нема оправдање и мора се пријавити „, закључује Милица.

Званични подаци објављени на сајту Министарства за рад, борачка и социјална питања говоре о распрострањености насиља у породици у нашој земљи, о степену пријављивања и њеним карактеристикама, и исказују потребу да сви друштвени актери буду укључени у смањење толеранције према насиљу, али и његово спречавање.

Према налазима ОЕБС-а, 62 одсто жена доживело је неки облик родно заснованог насиља након своје 15. године, 42 одсто је доживело сексуално узнемиравање, 22 одсто физичко и/или сексуално насиље у партнерском односу или ван њега, а 11 одсто жена имало је искуство прогањања.

У Србији свака пета жена доживи насиље у партнерском односу, а од почетка године у породичном насиљу су страдале 23 жене. Све жртве насиља помоћ и подршку новосадске организације “Искра” могу потражити преко њихове званичне Фејсбук и Инстаграм странице.

Извор: Бујановачке, Координационо тело