Архива вести
                   

"ЖЕНЕ ИСТОКА И ЗАПАДА", СЛИЧНОСТИ И КУЛТУРОЛОШКЕ РАЗЛИКЕ

18. фебруар 2019.

Бујановац – Међународна организација за миграције организовала је културолошки форум "Жене истока и запада". О културама земаља Блиског истока, сличностима и разликама говориле су мигранткиње из прихватних центара у Врању и Бујановцу, културолози, социолози.

Мигранткиње, углавном из Авганистана, дуго су, више месеци, у прихватним центрима, контактирају са локалним становништвом, могу да упореде. Има разлика, у Авганистану жене после 17 сати не излазе из куће, али су обавезе око кућних послова сличне.

"Ситуација у Србији је боља, жене имају више слободе, могу да раде, иду на посао, али морају да балансирају, када се врате са посла чекају их обавезе око спремања хране, брину о деци", рекла је Соња из Авганистана.

"У неким стварима су и наше и њихове жене јако сличне, оно што је на мене оставило најјачи утисак је храброст", каже Тијана Милосављевић из НВО "Животна помоћ". 

Више је тема на културолошком форуму - животне приче мигранткиња и жена са југа Србије, стереотипи о улогама у породици, културолошке разлике и сличности, циљ је подстицање дијалога, боље разумевање.

"То су мачо културе, мачо, није поента што је мушкарац главни у причи, не било какав мушкарац, већ агресиван који држи ствари под контролом и са нашег балканског контекста знамо планинце, динарце, тај тип", каже Андреј Старовић, археолог.

"Они немају често прилику да размењују оваква искуства, знања, информација, ово је активност где ће моћи да се повежу", каже Радмила Борозан из Међународне организације за миграције.

И култура је начин повезивања, песма "Русе косе цуро имаш"‚ обрађена је у свим земљама од Ирана до Балкана, и о томе се говорило на културолошком форуму под називом "Жене истока и запада".

Извор: РТС и Координационо тело