Архива вести
                   

ЗАВРШЕН ТРЕЋИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА СТРУЧНЕ ПРАКСЕ

20. јун 2022.

Нови Пазар – Београд – У Новом Пазару је обележена завршница трећег циклуса Програма стручне праксе. Представници Мисије ОЕБС-а у Србији заједно са представницима Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, уручили су сертификате учесницима и учесницама.

Учесници одабрани кроз процес селекције били су распоређени  у осам институција - Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарству државне управе и локалне самоуправе, Агенцији за спречавање корупције, у кацеларију Повереника за заштиту равноправности, Одбору за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Координационом тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и Правосудној академији.

Ауљона Халими из Медвеђе је стручну праксу обављала у Служби Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Она каже да је искуство које је стекла у овом државном органу драгоцено.

„Претходни период од 6 месеци током трајања пројекта је једно од најбољих искустава у мом животу. Оно ми је помогло да учим и растем, како у професионалном животу тако и у личном. Истовремено, то је био веома изазован период за све нас јес смо се налазили у потпуно новом граду са  непознатим људима које нисмо познавали до тада“, рекла је Ауњона.

Она веује да ће јој стечено искуство веома значити у будућности.

„Ову прилику користим да се захвалим директорки Службе Координационог тела, Данијели Ненадић, на безусловној подршци  и континуираној мотивацији.  Такође  се захваљујем члановима пројектног тима Микаели , Владану и Алмиру који су нам били на располагању и пружали подршку све време“, додала је Ауљона.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Јан Брату каже да је циљ овог пројекта укључивање младих људи из различитих заједница у рад државних органа.

"Програм стручне праксе наша Мисија реализује у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Учесници  су добили  прилику да развијају своје личне вештине и знања кроз учешће а исто тако институције добијају прилику да запосле стручне људе. На крају, сви заједно доприносе стварању бољег и напреднијег друштва и подижу капацитете самих институција. Овај програм се заснива примарно на партнерству коју наша мисија има на централном нивоу али и са институцијама на локалном нивоу. Други принцип на којем овај програм почива је принцип инклузије, како инклузије свих младих људи, тако и младих из мањинских заједница", објаснио је  Брату.

Министарка Гордана Чомић рекла је да је жеља да Србија у блиској будућности преузме програм и у њега укључи више полазника.

"Оно на чему ће наше министарство инсистирати и урадити јесте да се програм настави, да буде годишњи програм и са много више младих. Жао ми је што је  у овогодишњем програму учествовало само двоје припадника албанске мањине", рекла је Чомић.

Присутнима се обратила и председница Скупштине града Новог Пазара, др Анела Халиловић Шемсовић.

Од 2019. године, програм стручне праксе завршило је укупно 20 учесника из јужне и југозападне Србије.

Програм финансирају сталне мисије Аустрије и Турске при ОЕБС-у а претходник година финансиран је од стране Мисије САД при ОЕБС-у.

Извор: sandzaklive.net, Координационо тело