Архива вести
                   

ЗАВРШЕН КАТАСТАР ОПШТИНЕ ПРЕШЕВО

25. јули 2011.

Врање - Катастар непокретности за општину Прешево образован је  после шеснаест година рада. Општина Прешево, која има врло важан геостратешки положај за Србију, добила је јединствену евиденцију својине. Републички геодетски завод, заједно са надлежним службама прешевске самоуправе, сачинио је досад најсвеобухватније земљишне књиге Прешева, које укључују податке о земљи, њеним  власницима, објектима, њиховом власништву и намени.

Први премери на прешевском подручју урађени су пре више од пола века. До пре две деценије, од Ниша до Прешева постојао је тапијски систем,  кад су и почеле да се праве јединствене евиденције. Катастар ће бити од изузетне важности и за план опште регулације Прешева. Председник општине Прешево Рагми Мустафа истиче значај потпуних информација о непокретностима за будуће улагаче и економску корист за становнике општине. У Геодетском заводу потврђују да постојање катастра непокретности олакшава развој Прешева. На располагању су подаци о свим областима у општини. Грађани ће врло брзо и једноставно моћи да добију сва неопходна документа за легализацију својих грађевина, подизање хипотекарних кредита или инвестирање у овај део Србије.

Прешево има 37 катастарских општина, које се простиру на укупно 264 хектара земље. У овом делу Пчињског округа живи око 40 хиљада становника.