Архива вести
                   

ЗАВРШЕН ЧЕТВРТИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА СТРУЧНЕ ПРАКСЕ ЗА МЛАДЕ ИЗ ЈУЖНЕ И ЈУГОЗАПАДНЕ СРБИЈЕ ЗА 2023. ГОДИНУ

28. септембар 2023.

БЕОГРАД - Седморо полазника Програма стручне праксе за младе из јужне и југозападне Србије, 28. септембра у Београду добило је сертификате о завршетку програма и представило пројекте које су осмислили и реализовали током десетомесечног стручног стажа у државним институцијама у Србији.

Програм стручне праксе, четврту годину заредом омогућио је младима из јужне и југозападне Србије да из прве руке стекну професионално искуство у државној служби и унапреде своје разумевање функционисања демократских институција Србије. Програм спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.


ФОТО: ОЕБС/Милан Обрадовић

„Овај програм је јединствен у Србији.  Он са државним институцијама повезује младе из недовољно заступљених заједница: Учесници/е уче о реформској агенди Србије и како се она спроводи у пракси.  Институције негују укључивање младих и учење о демократској управи, што ће, надамо се, млади однети кући у своје заједнице и применити у својим будућим каријерама,“ истакао је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Јан Брату.


ФОТО: ОЕБС/Милан Обрадовић

Током десетомесечног периода стажирања, Мисија ОЕБС-а у Србији обезбедила је учесницима/цама низ обука у области владавине права, демократске управе и управљања пројектима.  У садржај семинара биле су укључене перспективе младих и родна питања, у циљу унапређења вештина и знања која ц́е им пружити подршку у потрази за каријером у јавном сектору.


ФОТО: ОЕБС/Милан Обрадовић

Учесници/е циклуса 2023. године стажирања су завршили у: Канцеларији Повереника за заштиту равноправности, Канцеларији за јавне набавке, Министарству државне управе и локалне самоуправе, Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Народној скупштини Републике Србије и Координационом телу Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Овогодишњи циклус реализован је уз подршку сталних мисија Норвешке, Републике Турске и Пољске при ОЕБС-у.

ФОТО: ОЕБС/Милан Обрадовић

Свечаности је присуствовао и Ненад Митровић, в.д. директора Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа са сарадницима, који је том приликом уручио сертификате стажистима Алми Ферати и Гзиму Алију који су последњих 10 месеци провели у Служби Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

 
ФОТО: ОЕБС/Милан Обрадовић

Извор: Мисија ОЕБС у Србији, Служба Координационог тела

https://www.osce.org/sr/mission-to-serbia/553795