Архива вести
                   

ЗАТИШЈЕ ПРЕД ДОЛАЗАК НОВОГ ТАЛАСА ИЗБЕГЛИЦА

14. септембар 2015.

Прешево - Неколико хиљада миграната и током јучерашњег дана и претходне ноћи захтевали су да што брже реше све формалности са папирима и из Прешева што пре крену пут мађарске границе, страхујући, како сами признају, од „мађарске границе".

„Јављају нам да је у Мађарској ситуација све компликованија. Да нећемо моћи да уђемо. Да ће нас враћати у Србију. Ми идемо ка граници са овом земљом, а свима вама хвала овде што сте нам помогли да сакупимо мало снаге и кренемо до коначног циља. Хвала људима у Прешеву. Иако је ноћ била хладна имали смо довољно хране, ћебади и сада журимо на аутобус који иде ка Београду“, у једном даху говори Зејлах, који је пре петнаест дана кренуо из Авганистана на пут ка бољем животу.

Женама и деци указана је лекарска помоћ. Приметна је исцрпљеност коју појачавају хладне ноћи. Побољшање временских услова годи и мигрантима који су у мањем броју јуче пристизали из правца Македоније, али и хуманитарцима који очекују нови талас миграната.

Свима у Прешеву актуелна ситуација дозвољава мало одмора, пре, како се очекује, новог великог миграционог таласа који се очекује из Грчке, а преко Македоније. Припадници граничне полиције су у сталном контакту са колегама из Македоније.

Министар Александар Вулин, који је још једном боравио у Прешеву, инсистирао је да „ниједан мигрант не буде без хране и воде". Он се заложио за већу помоћ у погледу одеће и ћебади, као и побољшању услова за смештај пре свега жена и деце.

„Имаћемо адекватне услове за смештај током јесени свих миграната које тек очекујемо. Побољшаћемо услове за пружање прве помоћи у прихватном кампу у селу Миратовац уз саму границу са Македонијом. Овде људи раде двадесет четири часа, јер ово је мисија хуманости од које Србија неће одустати“, поручио је министар Вулин из Прешева.

Према његовим речима, хуманитарна ситуација је под контролом, а биће појачан и рад лекарских тимова обзиром на промену времена и предстојеће јесење, али и зимске услове који се очекују.

У Прихватни центар у Прешеву стигли су студенти са Полицијске академије који су ангажовани као волонтери да помогну припадницима полиције како би регистрација миграната била што бржа. У правцу Београда и Кањиже током јучерашњег дана из Прешева је отишло око десетак аутобуса.

Бранислав Миленковић из Црвеног крста Србије каже да су хуманитарци спремни и за најновији велики таласа миграната који се најављује.

„Имамо довољно резерви за наредних неколико дана тако да што се тога тиче ситуација није проблематична. Само ће доћи до гужви, јер нико не може да региструје 10.000 људи у једном дану“, рекао је Миленковић.

Извор: Данас и Координационо тело