Архива вести
                   

ЗАБАВНЕ И ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ

21. јули 2014.

Удружење „Златни кључ“из Ниша реализује пројекат „Еду караван“, који је посвећен деци произвођача дувана са територије општина Прешево и Бујановац. Главне активности каравана ће се релаизовати у јулу и августу и огледаће се  у креативним и едукативним радионицама.

Едукатори свакодневно полазе из Ниша у села Рељан и Велики Трновац, у основне школе „Мухарем Кадрију“ и „9. мај“, где раде од 10 до 14 сати. Деца и млади аутобусима долазе у те две школе из околних села Биљача, Несалце, Летовица, Турија, Раинце, Стрезовац, Славујевац и др.

Тим „Еду каравана“ чине чланови „Зеленог кључа“, међу којима су еколози и заштитници животне средине, потом студенти факултета заштите животне средине, машинства и биологије. Део тима представљају и уметници, а пројекту су се придружиле и Канцеларије за младе из Бујановца и Прешева. На крају, резултати ће се огледати   у рукотворинама креативног рада, као и у новостеченим вештинама и знањима. Полазнике очекују и радионице филма, фотографије и глуме, као и уметничке радионице, где ће млади учити вајање, изливање гипс отисака, цртање на  стаклу, мурале, колаж и графику. Неке од тема везане су за рециклажу папира и отпада, органску пољопривреду и узгајање дувана.

Поред стицања нових вештина, полазници ће учествовати у разним друштвеним и тимским играма. Пошто је реч о мултинационалној средини, ове радионице посећиваће и деца Српске и Албанске националности. Како комуникација не би била отежана, тимови имају и преводиоце, младе људе који су од велике помоћи. Најактивнији и најредовнији полазници каравана ће бити награђени, а на крају пројекта ће бити организовано заједничко путовање и изложба радова, који су планирани за септембар.  

Извор: Народне новине – Ниш и Координационо тело