Архива вести
                   

ЗА НАСТАВАК ЕУ ПРОГРЕСА У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ 600 ХИЉАДА ЕВРА

20. август 2013.

За последње три године спровођења Прoграма европског партнерства са општинама (ЕУ Прогрес), привреда јужне Србије остварила је приходе од седам и по милиона евра. Управни одбор ЕУ Прогреса је  недавно на заседању у Бујановцу саопштио да је захваљујући спровођењу његовог програма шездесет радника добило стално запоселење . До истека првог квартала идуће године, уз помоћ овог програма требало би да се отвори још 150 до 200 радних места.

За општину Бујановац завршен је главни пројекат рециклажног центра са трансфер станицом, који ће ускоро да се гради као сегмент управљања комуналним отпадом у Пчињском округу. Претварање комуналне депоније „Метерис“ у Врању у регионлну депонију је процес контроле и уклањања дивљих депонија и сметлишта у округу и целовите заштите животне средине.  

Одобрена је подршка од око 600 хиљада евра наставку ЕУ Прогреса. Између осталог, одобрен новац ће се утрошити на усавршавање за рад у текстилној и обућарској индустрији у Рашки, Новом Пазару, Сјеници и Тутину. Потом за аутоматску евиденцију јавне имовине и анализу тржишта рада у општинама и градовима јужне Србије. Највише новца је намењено за пројекте родне равноправности, а иницијатор је Швајцарска агенција за развој и сарадњу у Србији.

„Добри резултати које сада постигнемо су најбоља препорука за наредни програм који би се имплементирао по окончању ЕУ Прогреса,“ рекао је Ендру Хеди из Делегације Европске уније у Србији.

Буџет ЕУ Прогреса, иначе, премашује 18 милиона евра. Програм се финансира првенствено из европских фондова.

Извор: Народне новине- Ниш