Архива вести
                   

ЗА МЕДИЈЕ 20,5 МИЛИОНА ЕВРА

3. април 2015.

Београд - Укупна издвајања за финансирање медија у 2015. години предвиђена буџетима градова и општина, укључујући и средства предвиђена конкурсима Министарства културе и информисања и покрајинског Секретаријата за културу и информисање, износе 2,46 милијарде динара или 20,5 милиона евра, изјавило је Удружење новинара Србије (УНС).

У ту суму није урачунато издвајање из буџета за јавне сервисе РТС и РТВ, Танјуг, Међународни Радио Србија, Филмске новости, ЈП Панорама и ЈП ТВ Мост из Звечана. Министарство културе и информисања, кроз четири конкурса, издваја укупно 164 милиона динара за медијске пројекте, а покрајина Војводина издваја 441 милион динара за шест конкурса. У тај износ урачунато је и 72 милиона динара финансијске подршке покрајине РТ Војводине, наводи УНС.

Локалне самоуправе издвајају укупно 1,85 милијарди динара за суфинансирање медија, и то за пројектно финансирање 931 милиона динара и за субвенционисање јавних информативних предузећа, која треба да буду приватизована до половине ове године, 923 милиона динара.

У просеку, градови и општине издвајају 1,1 одсто буџета за локалне и регионалне медије. Највише новца у односу на буџет издваја општина Бујановац - 3,9 одсто за субвенционисање медија у свом власништву, док за пројектно суфинансирање највише издваја Општина Нови Бечеј 2,75 одсто.

21 општина од укупно 162 јединице локалне самоуправе издваја више од два одсто буџета, како је УНС навео, док исто толико општина не издваја ни динара за финансирање медија.

Извор: УНС и Координационо тело