Архива вести
                   

ЗА ГОДИНУ ДАНА ПОРШКА РАЗВОЈУ ОПШТИНА КРОЗ ВИШЕ ОД 80 ПРОЈЕКАТА

30. јули 2015.

Гаџин Хан - Управни одбор Европског ПРОГРЕС-а је на првом годишњем састанку одобрио план за реализацију завршних радова на новом блоку болнице у Врању и изградњу и опремање зграде за Ургентни центар у Новом Пазару. Ова два пројекта допринеће побољшању квалитета здравствених услуга за пола милиона становника Пчињског и Косовско-поморавског округа.

Током представљања напредка који је Програм остварио током прве године наглашено је да су Европска унија и Влада Швајцарске обезбедиле близу 2,8 милиона евра за подршку 82 пројекта у областима инфраструктуре, конкурентности општина и доброг управљања. Од јуна 2014. Године је спроведено шест јавних позива, а започета су још три, укључујући и позив за подношење предлога пројеката локалне инфраструктуре који је расписао Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније при Министарству финансија Владе Републике Србије (ЦФЦУ).

Бранко Будимир, председавајући Управног одбора и помоћник директорке Канцеларије за европске интеграције, је похвалио напредак који је остварен током прве године програма али је указао на потребу да локалне самоуправе уложе напоре како би пројекти остварили очекивани ефекат и били одрживи. Будимир је такође изразио очекивање да ће општине припремити довољан број квалитетних пројеката како би искористиле средства која ће им бити се на располагању посредством Еропског ПРОГРЕС-а.

Као један од кључних резултата наведена је и изградња зграде двојезичног одељења суботичког Економског факултета, чије се отварање у Бујановцу очекује у октобру 2015. Осим изградње објекта, Програм ће промовисати и мултиетничку сарадњу и обезбедити асистенте наставницима српског као нематерњег језика у школама у Прешеву и Бујановцу.

Европски ПРОГРЕС пружа и техничку подршку општинама у припреми програмских буџета и планова капиталних инивестиција, развоју механизама за родну равноправност и инклузију најрањивијих група. У оквиру Програма је организована обука о модалитету уговора Међународне федерације инжењера консултаната (ФИДИЦ) у сврху подизања капацитета општина за самостално управљање инфраструктурним пројектима.

Резимирајући закључке дискусије која је вођена током састанка, Грем Тиндал, руководилац Европског ПРОГРЕС-а, је рекао да постоји сагласност да Програм треба да интензивира подршку малим и средњим предузећима, Ромима и младима. Програм ће  покушати да одговори и на неке од предлога из области инфраструктуре, као што је рад на заштити од поплава које редовно погађају општине на југу и југозападу Србије.  

„Успоставили смо добру основу за успешну реализацију, одобрен је велики број пројеката, а развој нових пројеката је већ у току,“ рекао је Тиндал, напомињући да у другој години очекује веће учешће и одговорност општина.

„Показало се да су честе политичке промене на локалу, као и недостатак економских пројеката, биле велике препреке у претходној години и оне би, дугорочно, могле да умање ефекте Програма.“

Током јучерашњег шестог састанка, Управни одбор је одобрио критеријуме за јавне позиве за увођење стандарда квалитета у мала и средња предузећа и за пројекте заштите географског порекла производа. Обе иницијативе, у укупној вредности од 177.000 евра, за циљ имају да побољшају конкурентност општина обухваћених Програмом. Подршка увођењу међународних стандарда квалитета радиће на развоју потенцијала за раст и бољи квалитет прозивода и услуга кроз увођење стандарда у најмање 30 малих и средњих предузећа, односно пољопривредних задруга. Пројекти подршке заштите географског порекла производа ће допринети томе да најмање три нова пољопривредна производа буду пријављена за заштиту географског порекла или географске ознаке.

Састанком је председавала Канцеларија за европске интеграције Владе Србије, а на њему су присуствовали представници министарстава Републике Србије, општина које учествују у реализацији Европског ПРОГРЕС-а, представници развојних агенција и пројеката, цивилног друштва  и донатори -  представници Европске уније и Владе Швајцарске.

Активности Европског ПРОГРЕС-а, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржаће са укупно 24,46 милиона евра. Одобрени пројекти имаће за циљ да ојачају локалну администрацију, створе повољну средину за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења социјалне инклузије и политике запошљавања.

Општине обухваћене Програмом су: Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело