Архива вести
                   

ВУЛИН: ОДНОС ГРАЂАНА И ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРЕМА МИГРАНТИМА ДОПРИНОСИ ВЕЋЕМ УГЛЕДУ ЗЕМЉЕ

9. фебруар 2017.

Прешево - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је током јучерашње посете Прешеву да су грађани и Влада Србије својим односом према мигрантима допринели повећању угледа наше земље у свету.

Вулин је са представницима Немачке развојне банке KFW, преко које је немачка Влада донирала 5,4 милиона евра за општине угрожене мигрантском кризом, обишао Прихватни центар и основну школу „Ибрахим Кељменди”, где се новцем из донације реновира школска фискултурна сала.

Према Вулиновим речима, становништво Србије је показало најлепше лице земље: „Наш углед у свету се значајно побољшао захваљујући нашем понашању у мигрантској кризи а то је препознала и Влада Немачке која нам помаже".

Влада Немачке је преко Немачке развојне банке KFW  за 14 општина које су погођене мигрантском кризом донирала 5,4 милиона евра за обнову школа, вртића, здравствених установа и развој инфраструктуре.

Генерални директор  Немачке развојне банке КФW за Европу и Азију Роланд Зилер изразио је задовољство условима у којима бораве мигранти у Прешеву.

„Ово је нови пројекат и почели смо реализацију у новембру прошле године. Идеја је да се подрже општине које су погођене мигрантском кризом и које прихватају мигранте. Људи који су спремни да деле несебичност са избеглицма треба да добију подршку и захвалност Немачке,” казао је Зилер.

Немачка је за обнову фискултурне сале у основној школи „Ибрахим Кељменди” у Прешеву донирала 50.000 евра.

„За нас је битно да наставимо да подржимо овакве пројекте да бисмо побољшали услове у школи. Захвалност Влади Немачке и наравно и Министарству за рад и запошљавање, које је наш партнер и које нам помаже да управљамо кампом и да дођемо до оваквих фондова,” рекао је председник општине Прешево Шћиприм Арифи.

Основну школу „Ибрахим Кељменди" у Прешеву похађа 1.500 ђака и 50 година није реновирана.

Извор: Танјуг и Координационо тело