Архива вести
                   

ВУЛИН И СТАНКОВИЋ У ПРЕШЕВУ

10. новембар 2014.

Прешево - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је заједно са председником Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зораном Станковићем посетио деветочлану породицу Дестан у Прешеву која је у систему социјалне заштите и уручио им донацију - електрични шпорет.

„На нама је да помогнемо свуда где је то потребно без обзира да ли се ради о Новом Саду, Београду или Прешеву. Као што видите, држава делује и помаже свима без обзира на националну, верску и неку другу припадност", рекао је Вулин.

Немети Дестан има шесторо деце и у једној соби од 15 квадратних метара живи са супругом, децом и свастиком.

Додао је да је пријатно изненађен посетом министра Вулина и да није очекивао да ће се неко од државних функционера сетити баш његове породице.

„Ми живимо од социјалне помоћи и од повремених послова које успем да пронађем. Месечно од тих послова могу да зарадим 100 евра и добијамо социјалну помоћ од 19.000 динара. То је све што имамо. Свако ко може и жели да нам помогне је добродошао", рекао Немети Дестан.

Председник Координационог тела Зоран Станковић рекао да је министар Вулин у Прешево дошао по позиву Координационог тела, а због великог број социјално угрожених породица у општинама Прешево и Бујановац.

Он је додао да су са представницима локалних власти, које је предводио заменик председника општине Скендер Дестани, разговарали о начинима пружања помоћи социјлано угроженим особама и да је један од предлога био оснивање народне кухиње у Прешеву за око 500 особа.

„Разговарало се и о потреби обезбеђивања бољег третмана  за децу са посебним потребама као и установе за старе особе, за коју постоји велика потреба”, рекао је Станковић.

Станковић је такође рекао да је у последња два месеца држава преко тог тела издвојила пола милиона евра за субвенционисање малих и средњих предузећа у ове три општине на југу Србије.

Он је подсетио да држава стипендира и 307 ученика из Медвеђе, Бујановца и Прешева и најавио да ће ускоро стипендије добити и 30 најбољих студената.

Након посете породоци Дестан, Вулин и Станковић су разговарали са представницима општине Прешево, начелником Пчињског округа Будимиром Михајловићем, директором Центра за социјални рад у Прешеву Назмијем Јашаријем, директором Филијале НСЗ у Врању Дарком Јанковићем и директором Филијале ПИО у Врању, Небојшом Трајковићем.

Извор: РТС, Југпрес и Координационо тело