Архива вести
                   

ВРЕДНЕ РУКЕ: ВЕЧЕ АЛБАНСКЕ ХРАНЕ И НОШЊЕ

14. децембар 2022.

Бујановац – Београд -  Након паузе због пандемије Ковид 19, у Бујановцу је поново организована традиционална манифестација „Вредне руке“. Прве вечери посетиоци су имали прилику да виде традиционалну албанску народну ношњу, као и да пробају специјалитете албанске кухиње.

Председник КУД „Глас долине“, Бурхан Лимани, рекао је да су изложене ношње са подручја Бујановца, Косова и Метохије, Македоније и Албаније, као и да су половину тога сами шили, а другу половину купили.

Поред народних ношњи, посетиоци су имали прилику да се упознају са ручним радом младе уметнице Енесе, чија је специјалност израда женских торбица. Овим се бави више од три године, а други пут излаже своје радове на манифестацији „Вредне руке“.

Велику пажњу привукла је и млада уметница Леонета, која је посетиоцима представила накит и слике.

„Техником „акрил на камену“ бавим се већ годину дана. Ово ми је први пут да излажем своје слике, док сам накит излагала и раније“,  рекла је Леонета.

За уживање у специјалитетима албанске кухиње побринула се кетеринг служба „Shqipe cooking“. На богатом и раскошном менију могле су се наћи многобројне слатке и слане ђаконије, од пропећа, керељане, паче, флије, самсе, преко татлија, кајмачина, пуњеног кадаифа, па све до арапског десерта.

Прво вече привукло је велики број посетилаца и очекује се да ће и друго вече изазвати једнако велико интересовање.

„Позивамо суграђане да у среду од 18 часова посете малу салу Дома културе, где ће имати прилику да виде српске народне ношње из свих крајева Србије и да се кроз ревију народних ношњи упознају са детаљима израде сваког комада“,  најавио је Владимир Стојковић, сарадник за културне активности у Дому културе.

Извор: Бујановачке, Служба Координационог тела