Архива вести
                   

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УСВОЈИЛА: ПОЛИЦИЈА И ВОЈСКА ЋЕ ЗАЈЕДНО „ШТИТИТИ ГРАНИЦЕ"

19. јули 2016.

Београд - На границе Србије са Македонијом и Бугарском биће послати заједнички тимови полиције и војске који ће, како је пре два дана усвојено на седници Владе Републике Србије, имати задатак да спречавају илегални улазак миграната и приводе правди кријумчаре људима.

Овакав предлог је дан раније донео Биро за координацију служби безбедности на седници која је била хитно сазвана после покушаја војног пуча у Турској. Премијер Александар Вучић је тада навео да се „суочавамо са ситуацијом у у којој лица из Авганистана и Пакистана немају ниједну шансу да буду примљена у ЕУ, а преко наше територије су дошла до граница Европске уније".

Према речима министра за социјална питања Александра Вулина, у тимовима војске и полиције наћи ће се и преводиоци Комесаријата за избеглице, социјални радници који ће водити рачуна о малолетним мигрантима без пратње и лекари који ће бринути о здрављу миграната. Додао је и да ће свакоме бити понуђена законска могућност да затражи азил, али да ће бити онемогућено илегално кретање миграната по Србији.

Према најавама Владе Републике Србије, у прихватним центрима у Србији моћи ће да остану само они који овде затраже азил, а у супротном ће бити удаљени са територије земље.

Према подацима Комесаријата за избеглице, у Србији се тренутно налази око 2.800 миграната, који су овде дошли нелегалним уласком, јер је Балканска избегличка рута затворена у марту ове године.  

За оне који не долазе из ратом, већ сиромаштвом захваћених подручја, добијање азила у Србији или Европи није ни могуће и они ће, према најави комесара за избеглице Владимира Цуцића, по закону о реадмисији морати да напусте Србију. Има их између 300 и 400. 

Влада Републике Србије најављује и обрачун са кријумчарима који ће бити најстроже кажњавани.

Извор:Јужне вести и Координационо тело