Архива вести
                   

ВИШЕ НОВЦА ЗА РАЗВОЈ БУЈАНОВЦА, ПРЕШЕВА И МЕДВЕЂЕ

10. март 2014.

Општине Прешево, Бујановац и Медвеђа могу ове године да рачунају на око 10 одсто више новца из државног буџета него лане. Посредством Координационог тела Владе Републике Србије за за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, пристизаће подршка за инфраструктурни развој, оживљавање индустријске производње и унапређење образовног система.

Општина Медвеђа ће ове године добити 37 милиона динара за инфраструктурне пројекте. У локалној самоуправи Медвеђе су изјавили да су прошлогодишње субвенције тамношњој привреди износиле 12 милиона динара, као и да очекују да ће се наставити државна финансијска потпора за школовање више од 40 ученика и студената из Медвеђе. Ова општина очекује и додатну помоћ од државе за поновно отварање одељења Правног и Економског факултета Нишког универжитета у Медвеђи

За изградњу зграде  Одељења суботичког Економског факултета у Бујановцу је обезбеђено милион и по евра, од којих је 1.2 милиона евра из Европске уније, а остатак из државног буџета. Очекује се да ће питање власништва над плацем на коме треба да се изгради зграда Одељења бити ускоро разрешено и да ће отпочети радови на изградњи.

Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, од свог оснивања 2001. године,  финанисра развој ове три општине са 70 милиона евра. Међутим, главна препрека развоју овог дела Србије је изразито висока стопа незапослености, која превазилази 50 одсто. На почетку године  без посла је у Прешеву регистровано око пет и по хиљада радника, у Бујановцу око четири и по хиљаде, а у Медвеђи између хиљаду и по и две хиљаде.

Координационо тело, између осталог, настоји да велика бујановачка фабрика „Гумопластика“, после дугогодишњег стечаја, поново стане на своје ноге, што би значило посао за више стотина радника.

Извор: Привредни преглед и Координационо тело