Архива вести
                   

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЕКИПЕ БУЈАНОВАЧКЕ ШКОЛЕ „СЕЗАИ СУРОИ“

13. децембар 2022.

Бујановац – Београд - Тим бујановачке Средње школе „Сезаи Сурои“ освојио је друго место на заједничком пројекту УНХЦР-а и Министарства просвете и науке „У њиховим патикама“, који је последњих седам месеци спровођен широм Србије а бави се инклузијом избеглица.

Екипу школе чиниле су ученице координаторке Шејназе Сабедини, Херолинда Демири и, сада већ студенткиње, Блендина Хисени и Рина Јунузи заједно са координаторком професорком Јеленом Ранђеловић.

Професорка Ранђеловић објашњава да су тинејџери из девет школа од Сомбора до Бујановца предложили су и спровели пројекте у својим локалним заједницама који у великој мери олакшавају инклузију избеглица у нове средине.

„Након анализе спроведених пројеката, жири је одлучио да другу награду додели нашој школи „Сезаи Сурои“, која се истакла осмишљавањем целог низа активности, почевши од организовања локалне радионице „У њиховим патикама“, преко организовања заједничког часа са вршњацима српске, ромске и избегличке популације, обележавања Међународног дана избеглица перформансом на градском тргу у Бујановцу, па све до прављења Приручника језичких ситуација који треба да помогне принудно расељеним људима из Украјине“, каже професорка Јелена.

Додаје да су млади показали да, упркос забрињавајућој статистици пораста ксенофобије, имају емпатију и разумеју са каквим се изазовима сусрећу њихови вршњаци који су принуђени да напусте своје домове.

Прво место припало је тиму Математичке гимназије из Београда, а треће Гимназији „Вељко Петровић“ из Сомбора.

Извор: Бујановачке, Служба Координационог тела