Архива вести
                   

УСПЕХ ПРОЈЕКТА „СТОП ДЕЧИЈЕМ РАДУ”

27. јун 2018.

Бујановац, Врањска Бања - У оквиру реализације пројекта „Стоп дечјем раду”, чији је циљ да ромска деца престану да напуштају систем образовања због одласка на рад са родитељима, 31 дете из 30 ромских породица није ишло на рад са родитељима, нити је напустило школовање.

Према речима Кенана Рашитовића, координатора „Омладинског центра за едукацију Рома” у Бујановцу, пројекат је реализован у сарадњи са „Ромским културним центром“из Врањске Бање, а имплементиран је у Бујановцу и Врањској Бањи.

„138 ромске деце је добило школске уџбенике, 13 ромских ученика је завршило средњу школу при Народном универзитету у Врању, 12 родитеља ромске деце се преквалификовало или доквалификовало за нова занимања за која постоје потребе на тржишту рада, обезбеђена је ужина за ромску децу и економски су оснажене ромске породице из којих је било назнака да ће деца напустити редовно школовање због одласка на рад са родитељима,” рекао је Рашитовић.

Координатор „Омладинског центра за едукацију Рома“се захвалио на сарадњи локалним самоуправама у Бујановцу и Врању, Фонду за отворено друштво у Београду и Народном универзитету у Врању, центрима за социјални рад у Врању и Бујановцу, као и невладиним организацијама на југу Србије.  

Звездан Рамић, координатор „Ромског културног центра“ у Врањској Бањи, је предложио  оснивање социјалних задруга на том подручју.

Амет Арифи, социјални радник у Центру за социјални рад у Бујановцу, поручио је да би запошљавање Рома са завршеном школом посебно мотивисало ромске породице да школују своју децу, додавши да Рома готово и да нема на радним местима у државној администрацији.

Данијела Милосављевић, већница за социјална питања Града Врања, је указала на недовољне активности инспекцијских органа у случајевима када деца ромске националности напуштају систем образовања.

Гордана Димитријевић, директорка Народног универзитета у Врању, је рекла да та установа има интензивну сарадњу са ромским невладиним организацијама и да ће наставити да помаже реализацију њихових пројеката који се односе на проблеме у образовању ромске деце и Рома који немају основну школу.

Извор: Врањске и Координационо тело