Архива вести
                   

УСКОРО ЗАКОН О СЕЗОНСКОМ РАДУ

22. jануар 2016.

Берачи воћа и поврћа, грађевинци, сезонски туристички радници ускоро ће добити закон који ће регулисати њихова права и положај. Велики број људи који углавном у летњим месецима раде у пољима и на градилиштима до сада нико није пријављивао, а у њиховим радним књижицама није било ни дана уписаног стажа.

Према речима Александра Вулина, министра за рад, закон о сезонском раду до сада није постајао у Србији, а армија људи радила је без папира и нико их није пријављивао. Сезонцима ће се, што према важећим прописима није случај, омогућити остваривање права на основу рада.Нови пропис ће увести систем ваучера који функционише по систему плаћања унапред. Послодавци ће његовом куповином плаћати доприносе за обавезно социјално осигурање, а потом ће их дати радницима које су ангажовали, у зависности од броја радних дана. Сезонски радници ће затим ваучере предавати ПИО фонду, који ће евидентирати стаж.

Овај систем ће послодавцима омогућити једноставну процедуру приликом ангажовања радника, а држави лакшу контролу, а значајно ће се смањити и рад на црно.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело