Архива вести
                   

УСКОРО ПРОТИВПОЖАРНИ АПАРАТИ У РОМСКИМ НАСЕЉИМА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

20. jануар 2016.

Ниш Невладина организација Јуром центар поставиће противпожарне апарате у 22 ромска насеља на подручју десет општина на југу Србије (Житорађа, Прокупље, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Лебане, Владичин Хан, Сурдулица, Врање и Бујановац), изјавио је у Нишу директор ове организације Осман Балић.

Балић је рекао да је пројекат покренут да би се повећала безбедност житеља ромских насеља и да би се они едуковали о значају противпожарне заштите.

Он је подсетио да је у протеклих неколико година било доста људских жртава у пожарима у ромским насељима широм Србије, међу којима је било и дванаесторо деце.

„До јула, када се пројекат завршава, у ромским насељима ће бити обучени волонтери за гашење пожара. Они ће се потом интегрисати у добровољна ватрогасна друштва“, рекао је Балић.

Балић је казао да ће у ромским насељима на пролеће бити организоване трибине на којима ће бити приказан кратки филм о поступању у случају пожара а биће подељено и 10.000 летака о противпожарној заштити.

Представници Јуром центра су истакли да житељима ромских насеља највећа опасност прети од неисправних инсталација за струју, од неправилног складиштења запаљивог отпада и од неопрезног коришћења свећа и отвореног пламена из пећи на чврста горива.

Извор: Југмедиа и Координационо тело