Архива вести
                   

УСАИД И НАРР ПРОДУЖИЛИ РОК ЗА ПРИЈАВЕ ЗА ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ОМЛАДИНСКОМ И ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ ДО 6. ЈУНА

3. јун 2014.

Услед неприлика које су задесиле нашу земљу, рок за пријаву за учешће у Програму обуке за започињање бизниса и доделу бесповратних средстава у области омладинског и женског предузетништва продужен је до 6. јуна 2014. године, објављено је на сајту Националне агенције за регионални развој (НАРР).

Програм се реализује у оквиру Пројекта подршке развоја приватног сектора у јужној и југозападној Србији у 2014. години, а спроводе га Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и НАРР преко регионалних развојних агенција из Ужица, Краљева, Лесковца и Новог Пазара.

Подсећамо, конкурс је објављен почетком маја, а могу се пријавити млади од 18 до 35 година и жене из Врања, Лесковца, Прешева, Бујановца, Медвеђе, Рашке, Новог Пазара, Сјенице, Тутина, Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши. Општи циљ пројекта је унапређење развоја микро, малих и средњих предуазећа и предузетништва у областима агробизниса, текстилне и лаке индустрије.

Пројектом је предвиђено да 200 кандидата похађа обуку за започињање бизниса, која обухвата и израду бизнис планова, са којима ће се такмичити за доделу бесповратних средстава. Право на учешће у програму, у фази доделе бесповратних средстава најбољим бизнис плановима, имају они кандидати који су успешно завршили обуку за започињање бизниса и израдили бизнис план.

По реализацији такмичења за најбољи бизнис план, 32 најбоље рангирана бизнис плана квалификоваће се за доделу бесповратних средстава. Услов за доделу бесповратних средстава је регистрација бизниса у Агенцији за привредне регистре, који је у већинском власништву кандидата, и усаглашеност са процедурама заштите животне средине, уколико немају регистровану делатност.

Укупна расположива средства за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у власништву жена и младих износе 240.000 УСД, са просечном вредношћу од 7.500 УСД по клијенту, у динарској противвредности, по утврђеном курсу Народне банке Србије. Бесповратна средства ће се одобравати за набавку опреме за реализацију пословне идеје која је награђена на такмичењу.

Услове конкурса заитересовани могу погледати на сајту нарр.гов.рс. 

Извор: Едука плус и Координационо тело