Архива вести
                   

УСАИД И МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ ОЛАКШАВАЈУ ПРИСТУП КРЕДИТИМА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНА ПРЕДУЗЕЋА

24. jануар 2020.

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде покренули су програм кредитне гаранције у сарадњи са ProCredit банком, Addiko банком и Intesa банком, како би подстакли банке да понуде кредите у укупном износу од 90 милиона долара прехрамбеним произвођачима и индивидуалним пољопривредним газдинствима током периода од 12 година.

„Знамо да српски предузетници, предузећа и иновативне фирме из сектора агробизниса желе да инвестирају у своје пословање и ојачају или прошире своју комерцијалну делатност. Наш циљ сада је да помогнемо да се ослободе финансијска средства неопходна да они то ураде“, рекао је Мајк де ла Роса, директор Мисије УСАИД-а у Србији. „Ово ново партнерство са Министарством пољопривреде и банкама ће употпунити тренутне напоре УСАИД-а да ојача конкурентност српске прехрамбене индустрије.“

„Циљ кредитне гаранције је да подржи развој пословања и генерисање нових инвестиција у сектору пољопривреде, с фокусом на примарну пољопривредну производњу и прераду хране“,  изјавио је г. Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде. „Овај програм ће обезбедити српским предузећима лакши приступ финансирању, који је неопходан за раст, иновације и стварање нових радних места“.

Део кредитног портфеља намењен је за подршку стартаповима који послују мање од 3 године, предузећима чији су власници жене и правним лицима у неразвијеним регионима Србије. Погодности  за кориснике кредита су дужи рок доспећа и повољнији услови кредитирања.

  • Уз помоћ гаранција ProCredit банка ће унапредити своју понуду инвестиционих кредита за сектор агробизниса и понудити кредите по повољнијим условима са флексибилним захтевима за обезбеђење. За информације о кредитима у агробизнису посетите https://www.procreditbank.rs/sr/usaid-garancijska-sema или контактирајте  srb.dealer.business@procredit-group.com
  • Уз помоћ гаранција Addiko банка ће понудити повољније кредитне услове правним субјектима у пољопривреди за инвестиције и обртна средства. За више информација, посетите https://www.addiko.rs/ или контактирајте corporate_development@addiko.com.
  • Информације о кредитима Intese банке ће ускоро бити доступне на  www.bancaintesa.rs.  

Извор: УСАИД и Координационо тело