Архива вести
                   

УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ ВОЗИЛА СЛУЖБАМА ХИТНЕ ПОМОЋИ

30. март 2015.

Београд - Министар здравља Златибор Лончар уручио је данас кључеве 34 специјализована возила за службе хитне медицинске помоћи представницима 24 дома здравља и Градском заводу за хитну медицинску помоћ у Београду.

Санитетска возила су додељена Градском заводу за хитну медицинску помоћ Београда (10 возила) и Службама хитне помоћи домова здравља у 14 градова - Ћуприји, Горњем Милановцу, Врбасу, Пожеги, Прибоју, Петровцу на Млави, Лазаревцу, Сенти, Сомбору, Убу, Обреновцу, Руми, Бачкој Тополи, Бујановцу, Новом Пазару, Куршумлији, Власотинцу, Крушевцу, Аранђеловцу, Ужицу, Тополи, Краљеву, Смедеревској Паланци и Коцељеви.

Лончар је, након предаје кључева, рекао да су возила опремљена по најсавременијим светским стандардима, те да она што пре треба буду на местима за која су предвиђена, односно да помажу људима којима је помоћ неопходна.

„Желимо да ова возила помогну да ниво здравствених услуга у Србији буде што бољи, јер наши грађани то заслужују", подвукао је Лончар.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен рекао је да је примопредаја возила део напора да домови здравља и здравствени центри побољшају услуге.

Он је рекао да су многа од возила из различитих здравствених центара и домова здравља била оштећена у поплавама које су задесиле Србију прошле године, због чега нису могла даље да се користе.

Верхеијен је изразио задовољство што је Светска банка омогућила набавку возила, која су опремљена по свим међународним стандарима, а изразио је и наду да ће се добра сарадња са Министарством здравља наставити.

Министарство здравља је у циљу унапређења квалитета здравствене заштите, уз финансијску подршку Светске банке, обезбедило укупно 64 возила за хитну медицинску помоћ, комплетно опремљених пратећом медицинском опремом, у вредности од 3,4 милиона евра.

Та набавка је реализована у оквиру пројекта "Пружање унапређених услуга на локалном нивоу" (ДИЛС).

У октобру прошле године додељено је 30 возила, а за пет месеци коришћења, широм земље, екипе хитне помоћи су тим возилима превезле око 11.000 пацијената и прешла више од 450.000 километара.

Извор: Танјуг и Координационо тело