Архива вести
                   

УРЕЂУЈЕ СЕ ОБАЛА, СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ЧИШЋЕЊЕ БУЈАНОВАЧКОГ ЈЕЗЕРА

28. октобар 2021.

Бујановац – Београд -  На Бујановачком језеру у току је сређивање обале, од некадашњег ресторана дуж језера, а Општина ће следеће године покушати да обезбеди средства за комплетно чишћење самог језера.

За реконструкцију пута од Бујановца до језера ове године нису издвојена средства, али се мисли и на то, рекла je начелница општинског Одељења за инвестиције и развој Фазила Аземовић.

Она је нагласила да је све што се сада ради заправо стварање предуслова за реализацију великог пројекта следеће године.

“Сада радимо сређивање земљаног пута на левој обали и приступ језеру са те стране. План је да наредне године преко Министарства за заштиту животне средине обезбедимо средства за чишћење језера, вађење муља, порибљавање. Овим радовима обезбеђујемо услове за све то”, каже Аземовић.

По  њеним речима, сређивање леве обале ће се зауставити на земљаним радовима и евентуално насипањем туцаника.

“Очишћено је растиње комплетно, остављамо само квалитетна стабла, а грмље од којег се језеро није ни видело и растиње које је прекривало бетонске прилазе води је уклоњено. Урађено је шест испуста на местима где се земља сливала и уништавала земљани пут. Радимо на путу и на сређивању обале”, каже начелница.

У плану је и мини стаза уз језеро, а на пролеће ће бити постављене клупе и столови.

На асфалтном путу од Бујановца до језера ће бити мањих интервенција – уклањања грања које заклањају пут и наноса земље.

“Свакако не би могли сада да асфалтирамо, јер би нови асфалт био уништен приликом проласка тешких машина за чишћење језера. Проширење тог пута је изазов, с обзиром да су са обе стране приватне парцеле, али није неизводљиво. Потребно је да спроведемо експропријацију и настојаћемо да обезбедимо проширење бар за тротоар са једне стране пута. Та приступна саобраћајница ће се радити на крају”, најављује Аземовић.

Она је истакла и да је огромна количина смећа коју грађани остављају за собом, те посебно апеловала на све да поведу рачуна кад се већ ради на томе да добију квалитетно излетиште.

“Ускоро ће бити постављени контејнери. Молим грађане да се понашају савесно”, нагласила је.

Ова фаза радова код Бујановачког језера ће бити завршена наредне недеље.

Вредност инвестиције је 2,5 милиона динара, а извођач радова фирма Схера д.о.о.

Извор: Бујановачке, Координационо тело