Архива вести
                   

УНАПРЕЂЕНЕ СОЦИЈАЛНЕ УСЛУГЕ У БУЈАНОВЦУ

31. октобар 2022.

Бујановац – Београд - Резултати пројеката који су се бавили унапређењем социјалних услуга у оквиру акционих планова, усвојених прошле године у Бујановцу, Врању и Лебану, представљени су на завршном догађају одржаном у Врању у организацији Грађанских иницијатива.

Према саопштењу организатора, спроведено је укупно седам пројеката који су се бавили децом са сметњама у развоју, децом из социјално угрожених група, породицама са недовољним родитељским капацитетом, особама са инвалидитетом и женама жртвама насиља.

„Најјачи утисак оставили су корисници услуга социјалне заштите који су се одважили и јавно говорили о свом искуству и на тај начин указали на важност бављења овако битном темом, каква је социјална заштита угрожених група“, наводи се у саопштењу.

На скупу поводом сумирања резултата акционих планова за унапређење социјалних услуга, представници локалних самоуправа су истакли важност наставка пружања социјалних и других услуга из акционих планова.

Дискутовало се и о плановима у овој области за наредни период, а један од циљева организатора јесте подстицај свим актерима друштва да и даље брину о својим комшијама из рањивих група.

Као део Акционог плана за унапређење социјалних услуга за 2022. годину, покренут је интернет сајт Центра за социјални рад који омогућава лакшу доступност информација грађанима Бујановца.

У оквиру пројекта под називом “Унапређење социјалних услуга општине Бујановац”,   Удружење ромкиња Бујановац спровело је кампању потписивања петиције за отварање СОС телефонске линије на албанском, ромском и српском језику за пружање помоћи и подршке жртвама насиља у Бујановцу.

Пројекти који су реализовани у оквиру акционих планова су “Помоћ у кући за особе са инвалидитетом, са акцентом на мултипла склерозу”, “Насиље над женама – специјализоване лиценциране локалне социјалне службе; Мрежа цивилних женских организација за жене – СОС телефон за жене са искуством насиља”, “Подршка породицама са недовољним родитељским капацитетима и ризиком од социјалне дисфункције”,  “Играоница за децу и младе са сметњама у развоју и њихове родитеље”,  “Побољшање образовања деце угрожених група у општини Бујановац”, “Унапређење доступности социјалних услуга” и “Унапређење социјалних услуга општине Бујановац-СОС телефон”.

Сви пројекти су реализовани у сарадњи са представницима цивилног сектора, центара за социјални рад и локалних самоуправа.

Завршни догађај и представљање резултата реализовано је у координацији организације Грађанске иницијативе, под покровитељством организације People in Need (ПИН) и Амбасаде Уједињеног Краљевства.

Извор: Бујановачке, Координационо тело