Архива вести
                   

У ПРЕШЕВУ ДВАДЕСЕТАК МИГРАНАТА

25. јули 2016.

Прешево - Представница УНХЦР за Прешево Лирие Самани Мисини рекла је да је тренутна ситуација у Центру за прихват избеглица у Прешеву мирна и да се у Центру сада налази нешто више од двадесет миграната.

„Имамо око 25 особа које су стигле из Сирије, Авганистана и Ирака”, рекла је Мисини и додала да се примећује да због великих врућина мигранти долазе веома исцрпљени и да им треба медицинска помоћ.

Мисини је истакла да је Центар у Прешву добро опремљен и да избеглице ту могу да добију правне савете, медицинску помоћ и социјалну подршку.

„Долази велики број деце, због чега је важно да имамо и кутак за бебе, који ради и одлично функционише. Разне организације, које пружају различите видове помоћи, овде заједнички раде”, рекла је Мисини.

Према њеним речима, мигранти у Центру у Прешеву бораве два до три дана, апут настављају када се опораве.

„Саветујемо им да овде легализују свој боравак. Они који се опредељују за азил у Србији се упућују у центре за азил и након добијања тог папира напуштају овај центар”, каже Мисини.

У Прешево дневно долази петнаестак миграната, што не представља већи проблем, јер је Центар одлично опремљен и може да прими до 1.000 људи.

Извор: ФоНет, Вечерње новости, Југпрес и Координационо тело