Архива вести
                   

У ПОРОДИЛИШТУ У ПРЕШЕВУ ОВЕ ГОДИНЕ РОЂЕНО ДЕВЕТ БЕБА

17. фебруар 2017.

Прешево – Ванболничко породилиште у Прешеву, које је најмлађе у Србији, а које је отворено јула 2015. године, збрињава труднице из те  општине и општине Бујановац, а током избегличке кризе, у њему се породила и једна мигранткиња. Од почетка ове године у њему је рођено девет беба.

Мерт Бериша, прва беба која је рођена у том ванболничком породилишту, сада има годину и по дана. За то време у прешевском породилишту  рођено je још стотинак беба.

Ванболничко породилиште у Прешеву има две сале за порођај, покретни и статични инкубатор, четири собе за рехабилитацију пацијенткиња и собе за сестре.

„Ниједно ванболничко породилиште у земљи нема операциону салу, нити се у њему дају трансфузија или анестезија. Све породиље које се порађају природним путем остају код нас. До сада није било компликација", каже др Митат Сахити, специјалиста гинекологије.

Породиље збрињавају три гинеколога из ове установе, а због недостатка кадрова, у породилиште долазе лекари из Бујановца и Врања. У породилишту ради десет сестара, док је пет њих запослено у диспанзеру за жене.

Фљора Неџипи из Прешева чека прво дете и жели овде да се породи.

„Лечим се овде, сестре су љубазне а доктори су добри. Задовољна сам и апаратима и лекарима", каже Фљора Неџити.

„Овде су одлични услови, редовно долазим на контролу, медицинско особље је пријатно и услужно", каже Ферида Реџепи из Прешева.

Тренутно су три докторке на специјализацији у Нишу, а њихов повратак у Прешево се очекује за две године .

Извор: РТС и Координационо тело