Архива вести
                   

У ПАТРОЛИ СА ГРАНИЧНОМ ПОЛИЦИЈОМ У ПРЕШЕВУ

8. децембар 2014.

Прешево - Од 2009.године, гранична полиција је у Прешеву спречила улазак 20.000 миграната из афроазијских земаља.

Према званичним информацијама, проблем кријумчарења људи је у порасту, а спроводе га организоване криминалне и кријумчарске групе.  

Границу 24 сата чувају патроле граничне полиције из регионалног центра Рујан, који покривају државну границу у дужини од 23 километра. Највише илегалних улазака је 15 километара источно и западно од друмске границе између Србије и Македоније.

Кријумчари најчешће аутомобилима довозе мигранте до границе са македонске стране, одакле мигранти прелазе границу пешке, а у Србији их најчешће на аутопуту чекају друге групе кријумчара, који их одвозе до Прешева или Врања. Након тога, мигранти крећу на север, ка Хрватској или Мађарској. 

Репортер Ал Џезире, Ђорђе Костић, провео је ноћ у патроли са граничном полицијом из Прешева.

У 20 сати патрола граничне полиције одлази на терен. Након уласка у Србију, полазна тачка илегалних имиграната је Прешевска долина.

На Маминском брду постављена је термокамера - тако се открива свако кретање у близини границе и очитава људско присуство до 10 километара. Захваљујући тој термокамери  удвостручено је откривање илегалних имиграната.Када се уочи потенцијално кретање или нелегални прелазак, патролама у долини  се јавља позиција илегамних миграната.

„Они су велики проблем, посебно на овом простору где се налазимо  - 15 километара источно и западно од друмског граничног прелаза Прешево. То је и најугроженија зона. Последњих неколико месеци забележен је раст илегалних миграната који покушавају да уђу на територију Републике Србије'', рекао је Драган Лазаревић, заменик начелника регионалног центра Прешево.

Оливер Јовановић, полицајац из Прешева, напредовао је у служби јер је открио неколико криминалних кријумчарских група. Каже да су добро организовани а у том кривичном делу учествују Срби, Албанци и Македонци. Зна се колико је миграција спречено, али не и колико је оних који су прошли поред полиције.

У Прешевској долини је прошле недеље ухапшена група кријумчара која је пребацила 90 миграната у Србију и њима је одређен притвор до 30 дана. Мигрантима се изриче казна за недозвољен прелазак границе, а након што је плате и траже азил, шаљу се у центре за азиланте.

„Пораст броја илегалних миграната на територију Републике Србије значи и пораст стопе криминала из области кријумчарења. Како кажу у Управи граничне полиције, кријумчари за један прелазак од једне особе узимају између 50 и 200 евра", рекао је Костић.

На царинском прелазу Прешево ради Предраг Трајковић. Управља скенером на камиону који открива кријумчарење људи, дроге, злата, новца и другог.  Након проласка возила, испод скенера се у кабини  очитава шта се налази у возилу.

„Мобилни скенер је изузетно јак. Он може да пробије метал од 30 центиметара дебљине и види шта се налази иза њега. Ради на принципу икс- зрака, безбедан је, а онај који ради на скенеру може све да види", изјавио је Трајковић. 

Припадници полиције и царине кажу да се сада примењује посебан приступ раду на сузбијању међународног криминала јер се у кријумчарске ланце све више укључују људи без криминалне прошлости.

Извор: Ал Џезира и Координационо тело