Архива вести
                   

У МЕДВЕЂИ ПОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА ПОДСТИЦАЈНА СРЕДСТВА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

17. август 2018.

Медвеђа - У сали Културног центра општине Медвеђа су потписани уговори са пољопривредницима за повраћај средства уложених у подстицање пољопривреде и руралног развоја општине Медвеђа.  Програмом мера за 2018. годину, за пољопривреду су издвојена средства у износу од 10.000.000,00 динара.

Повраћај уложених средстава за меру инвестиције у физичка средства пољопривредних газдинстава врши се за набавку садног материјала, грла стоке, механизације и опреме за наводњавање, у укупном износу од 8.750.000 динара. За ову меру су већ утрошена средства и конкурс је затворен.

Средства у износу од 750.000 динара за меру вештачког осемењавања крава и јуница су опредељена, док је конкурс у току.

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић, уручио је уговоре за 120 власника пољопривредних газдинстава у општини Медвеђа.

„Могу слободно да кажем да се ове године врло економично располагало средствима за подстицај пољопривреде. Смањењем максималног износа повраћаја по газдинству је постигнуто да имамо већи број исплаћених захтева, с тим што је око 90% захтева за повраћај испод максимално одређеног износа. Гледало се и да се не одступа од правила, тако да ће бити исплаћени сви који су поднели захтеве. Предност је, наравно, дата газдинствима која до сада нису конкурисала за неку од мера подстицаја, а трудили смо се да изађемо у сусрет и осталима који су улагали у своју пољопривредну производњу. И у наредном периоду ћемо се трудити да подстичемо пољопривреду у већим износима, јер је то једна од приоритетних грана привреде на територији наше општине“ казао је Арсић.

Ове године је уведена нова мера кредитне подршке, по којој општина плаћа целокупни износ камате за пољопривредне кредите. За ову меру је издвојено 500.000 динара. Конкурс је још отворен и траје до 1.11.2018. године.

Извор: Инфо центар југ и Координационо тело