Архива вести
                   

У МЕДВЕЂИ ОДРЖАНА ЕВРОПСКА ШКОЛА ДЕБАТЕ

13. април 2017.

Медвеђа - У организацији ЕУ инфо центра Београд, ЕУ инфо кутка Ниш и Отворене комуникације, у Медвеђи је одржана дебата средњошколаца у оквиру овогодишње Европске школе дебате.

Шесторо средњошколаца из Медвеђе и Ниша је у свечаној сали Скупштине општине Медвеђа  дебатовало о теми „Да ли Европска унија треба да има заједничку миграциону политику и политику азила?”

За говорницу су наизменично излазили представници ,,Владе’, која се противила заједничкој миграционој политици азила, док су је представници ,,опозиције’’ подржавали.

Средњошколци који су чинили ,,Владу’’оценили су да државе треба самостално да одлучују, поткрепивши своју аргументацију актуелним примерима из праксе Пољске и Словачке.

Представници ,,опозиције’’, који су подржавали заједничку миграциону  политику азила, аргументовали су своје ставове тиме да ће се јединственом азилном политиком побољшати живот избеглица.

Чланови жирија оценили су да је опозиција била убедљивија, док је публика већински гласала за средњошколце који су чинили ,,Владу’’.

Учесници дебате су се претходних месеци припремали за овај наступ на радионицама на којима су учили да критички и аргументовано приступају проблемима, као и да о свакој теми студиозно промисле.

Европска школа дебате се већ четврту годину организује уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији, а најбољи дебатери ће учествовати на завршној дебати, која ће се током маја одржати у Народној скупштини у Београду.

Извор: Југпрес и Координационо тело