Архива вести
                   

У МЕДВЕЂИ И ГРАЂАНИ УЧЕСТВУЈУ У КРЕИРАЊУ БУЏЕТА ЗА 2019. ГОДИНУ

13. децембар 2018.

Медвеђа – Председник општине Медвеђа Небојша Арсић одржао је у протеклих недељу дана састанке са представницима месних заједница на територији општине Медвеђа, као и са представницима политичких странака како би укључио и обухватио све релавантне чиниоце у пројекцији буџета за 2019. годину.

Буџет општине Медвеђа ће бити пројектован и на основу предлога грађана, који су у протеклом периоду имали могућност да своје сугестије предложе путем писаних предлога, који су могли да доставе у просторијама Општинске управе, тренутно измештене у згради Комитета.

На састанку са месним заједницама тема је била сумирање резултата у текућој години, где су председници месних заједница могли да изнесу своје проблеме како би се у пројектовању буџета за 2019. годину имало у виду шта је алармантно, који су проблеми и које су то релације у путној и атарској инфраструктури које треба најпре радити.

“Оно што ће бити приоритет по свим месним заједницама и за следећу годину је сређивање атарских путева. Упркос доста одрађених праваца у овој години, општина Медвеђа је разуђено насељена и доста је захтева стизало током године за решавање путних проблема. Поред овог, грађани су се обраћали за помоћ и поводом честих прекида у напајању електричном енергијом, аутобуским превозом, као и слабим сигналом мобилне телефоније по месним заједницама”, истакао је председник те општине Небојша Арсић

Како би решили ове проблеме, Арсић каже да су иницирали састанак са представницима ЕПС-а из Лесковца, који ће помоћи у решавању проблема, а упућен је допис и надлежном министарству како би проблеме са напајањем по месним заједницама решили што хитније.

Најављују да ће у току недеље почиње и акција рашчићавања електро мреже, набавиће се нови растављач и поправити постојећа два, док ће се на Туларском правцу заменити дотрајали дрвени стубови.

“Стратешки је битно и то да ће се наставити друга линија напајања, такозвано прстенасто напајање од Клајића ка Медвеђи, како би становници општине Медвеђа имали алтернативно напајање електричном енергијом”, додаје Арсић.

У припреми је измена Статута општине Медвеђа у складу са новим Законом о локалној самоуправи, којим ће се наћи решење да све месне заједнице у складу са Законом добију своје легалне и легитимне представнике, обзиром да у многим месним заједницама нема изабраних лица који ће их водити.

Председник општине је такође на састанку предложио да се у наредном периоду још више ради на сарадњи са месним заједницама.

На седници Општинског Већа заједнички став је да треба знатно више средстава издвојити за пољопривреду, путеве, омладину и подстицање ширења породице.

Средства планирана за буџет у 2019. години одредиће се приоритетно, при чему ће се настојати да се у оквиру буџетских резерви што више изађе у сусрет грађанима.

Извор: Југмедиа и Координационо тело