Архива вести
                   

У БУЈАНОВЦУ САМО ЈЕДНА УСПЕШНА ПРИВАТИЗАЦИЈА ДРУШТВЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА

19. новембар 2015.

Бујановац - Од почетка приватизације у општини Бујановац успешно је приватизовано само једно друштвено предузеће, Фабрика минералне воде “Хеба”, док остала још чекају новог власника, а њихова имовина у највећој мери пропада, изјавио је стручни сарадник републичке Агенције за приватизацију из Бујановца Неџат Бељуљи.Бељуљи је рекао да се због одлагања приватизације заборавља бренд друштвених предузећа из Бујановца по коме су некад била препознатљива, губи се тржиште и корак са конкуренцијом, тако да су све мање шансе да ће и после приватизације та предузећа моћи да заживе.

“Прошле године је Друштвено предузеће “Пролеће” два пута ишло на аукцијску продају, било је 11 заинтересованих купаца, али оба пута је аукција заустављена, а аукцијска продаја повучена. За Бујановачку бању је такође прошле године био објављен јавни позив који је повучен иако су се јавила два потенцијална купца”, казао је Бељуљи.

Бељуљи је навео да су међу фирмама за које процес приватизације никако да се заврши и “Југокоп”,“Гумопластика”, “Светлост”, “Фелдспат” и две “Симпове” фабрике.

“И фабрика минералне воде и сокова “Бивода” је била у поступку приватизације па је повучена, као и Дуванска индустрија Бујановац, за коју су у последњем моменту промењени услови продаје па је приватизација обустављен”, казао је он.

Бељуљи је навео да и о јединој до сада успешној приватизацији у општини Бујановац, „Хеби” коју је купио “Нектар” из Бачке Паланке, постоје подељена мишљења јер иако фабрика минералне воде и сокова успешно ради, број запослених у њој је знатно смањен. Нови власник је модернизовао производњу па је дошло до вишка радне снаге, од којих је неким радницима исплаћен социјални програм, неки су отишли у пензију, а неки су добили отпремнине.

Извор: Бета, Блиц – економија и Координационо тело