Архива вести
                   

У БУЈАНОВЦУ ОДРЖАНА ТРИБИНА „КА РАВНОМЕРНОМ ЕКОНОМСКОМ РАЗВОЈУ”

14. март 2018.

Бујановац – На Одељењу суботичког Економског факултета у Бујановцу јуче је одржана  панел дискусија под називом „Ка равномерном економском развоју“.

Председник бујановачке општине, Шаип Камбери, је на поменутом скупу рекао да су Гумопластика, Бујановачка бања и Југокоп фирме које могу да се искористе као економски потенцијал Бујановца, који може да се покрене:

„Имамо две индустријске зоне, али нема инвеститора. А зашто би инвеститор зидао нове зграде кад могу да се искористе оне у Гумопластици коју, као и Бању, треба што пре приватизовати, а Југокоп оспособити за рад,” казао је Камбери.  

Декан суботичког Економског факултета, Александар Грубор, је подсетио да је Србија међу водећим земљама Европе када је у питању неравномерни економски развој.

Зоран Станковић, председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, рекао је да је са тог простора последних година отишло 50.000 људи, и да ће се овај тренд наставити ако не дође до економског развоја:

„Ми смо надлежним државним органима поручили да је отварање фабрике са бар 1.000 радних места услов да се спречи даље исељавање,” казао је Станковић.

Он и Камбери сложили су се да је власничка структура највећи проблем већине фирми у Бујановцу:

„Кога год да питате за Гумопластику или Југокоп, чије је то, ко је надлежан, нико не зна одговор,” закључио је Станковић.

На скупу, који су заједно организовали Економски факултети из Суботице и Тетова, присуствовали су представници привредног и јавног живота југа Србије, као и представници међународних институција.

Извор: Бујановачке и Координационо тело