Архива вести
                   

У БУЈАНОВЦУ ОДРЖАНА ОБУКА ЗА НАСТАВНИКЕ „УЧЕНИЦИ ПРОМИШЉАЈУ, А ВИ?“

20. октобар 2015.

Бујановац - Грађанске иницијативе организовале су 2. и 3.октобра  обуку за наставнике под називом „Ученици промишљају, а ви?" у Бујановцу.

Обука, којој су присуствовали наставници­ и стручни сарадници различитих средњих школа из општина Бујановац и Прешево, имала је за циљ да унапреди учење и наставу о опште друштвеним проблемима и демократским принципима, да побољша квалитет образовања и омогући разумевање друштвених промена у реалном друштвеном контексту у којем ученици одрастају и тиме подстакне њихово ангажовање.

Програм обуке наставника је био осмишљен са циљем да се промишљање разуме и постави као процес учења у изградњу компетенција које се односе на вештине критичког размишљања које су основа сваке здраве демократије и њене образовне политике.

Тренери Татјана Матијаш и Сања Башић настојали су да кроз дводневни интерактви рад приближе и појасне технику промишљања кроз симулацију и разматрање теме „Сајбер злостављање". Наставници су прошли кроз непосредно искуство делиберације, истраживши и сучељавајући, кроз дијалог, аргументе за и против питања: „Да ли би наша држава требало да дозволи школама да кажњавају ученике за сајбер злостављање ван круга школе".

Осим тога, током рада је анализиран сваки од десет корака промишљања; начини примене технике у редовном раду и настави а у оквиру друштвених наука; начини припреме наставника и ученика за час промишљања; могућности да се реализују смислене и сврсисходне ученичке акције инспирисане темама обрађеним на часовима промишљања. Наставницима је додељен приручник који садржи потребне алате и инструкције за непосредан рад са ученицима, који су релевантни за савремени друштвени живот и активизам младих, али и значајни за њихово боље разумевање контроверзи и изазова који прате савремену демократију.

По завршетку обуке наставницима су додељени сертифкати.  

Извор: Ресурс центар и Координационо тело