Архива вести
                   

ТУРИСТИ ИЗ ФРАНЦУСКЕ ОДУШЕВЉЕНИ ЛЕПОТАМА МЕДВЕЂЕ И ОКОЛИНЕ

22. јули 2019.

Медвеђа – На улицама Медвеђе, Сијаринске Бање и у околини често се ових дана може чути француски језик. То су туристи, њих тридесеторо, који су из далеке Француске дошли да уживају у природи и виде културно-историјске споменике на југу Србије, а које је довео Медвеђанин, Малиша Симић.

Туристи су смештени у његовој вили у Медвеђи са базеном, а на располагању су им и квадови којима крстаре планином и целим југом Србије. Симић живи у Француском граду Дијон, 200 километара од Париза и бави се приватним бизнисом.

“Туристи које сам довео у Медвеђу су заправо моји пословни партнери и лични пријатељи, а у августу долази друга група. Неки који су сада овде били су и прошле године, а догодине ће их доћи више од стотинак”, рекао је Симић.

Међу туристима је и жена која има апотеке по целој Француској и бизнисмен који се бави издавањем грађевинских машина.

“Одушевљени су Медвеђом. Обишли су скоро целу Србију, све им се допало осим Београда јер њима нису занимљива велика урбана места. Занимљиво је гледати их како шетају поред реке у Медвеђи, како шетају кукурузиштима и како миришу сваку траву. Они су овде нашли свој мир и уверен сам да ће се увек враћати Медвеђи”, прича Симић.

Каже да ће наредне године међу туристима из Француске бити и један који живи у Мароку, а који је изразио намеру да у Медвеђи изгради терене за голф.

“Реч је о бизнисмену који на својим голф теренима окупља око 10.000 милијардера широм света. Ја се надам да ће се његова намера претворити у дело” реако је Симић.

Симића и део туриста из Француске примио је председник општине Медвеђа, Небојша Арсић који је казао да је циљ локалног руководства да се људи попут Малише врате из иностранства и у Медвеђи отворе сопствени бизнис чиме би још више оживели родни крај.

“Иако је сврстана у слабије развијене, општина Медвеђа није мале површине. На неких 524 квадратних километара распоређена су природна богатства које красе нашу општину. Туризам као водећа привредна грана из године у годину диже се на виши ниво. Ускоро ће почети изградња модерног велнес спа центра у Сијаринској Бањи по концепту на стари римски стил, чиме ћемо унапредити туристичку понуду која ће за посетиоце бити велика атракција”, рекао је Арсић том приликом.

Арсић је истакао све предности тог краја са Сијаринском Бањом и чињеницом да 50 посто општине Медвеђа заузимају шуме.

“У Медвеђи је и изузетно чист ваздух а наша градска вода једна од најбољих и најпиткијих овога краја. Не могу а да не поменем податак који истичем као нашу велику предност, а то је да је општина Медвеђа мултинационална и да гаји веома добре међуљудске односе са свим мањинама који у њој живе. Стога, позивамо и све ваше пријатеље да дођу и посете овај крај и увере се у гостопримство наших домаћина. Још од Великог рата Срби су Французе сматрали за своје велике пријатеље, а ви ћете увек бити наши драги гости”, поручио је Арсић.

Извор: Југмедиа и Координационо тело