Архива вести
                   

ТРИБИНА „ДИЈАЛОГОМ ПРОТИВ СТЕРЕОТИПА-СВИ СМО ИСТИ“ (ВИДЕО)

5. април 2013.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић, амбасадор Сједињених Америчких Држава, Мајкл Кирби и државни секретар за омладину, Министарства омладине и спорта, Ненад Боровчанин посетили су током дводневног боравка на југу Србије, фирме „Агро-Адриа“ у Бујановцу и „Нура-Пласт“ у Прешеву, састали се младим лидерима и учествовали на трибини „Дијалогом против стереотипа-сви смо исти“.

Непостизање договора Београда и Приштине не значи да је до компромиса две стране немогуће доћи, рекаа је  на трибини у Бујановцу, амбасадор САД, Мајкл Кирби.

„По повратку делегације из Брисела и даље се доста у јавности говори о овом питању. Ја чврсто верујем да Србија мора да приграби ову прилику и да се бори за датум почетка преговора са Европском унијом“, додао је он.

„ Што се тиче региона јужне Србије, економска неразвијеност овог дела земље је тешко и велико питање. Подаци показују да је бруто производ у Србији 68 процената оног који је забележен 1989. године.На југу Србије БДП је вероватно мањи од 68 одсто, рекао је амбасадор САД, Мајкл Кирби.

Амерички амбасадор је на трибини „Дијалогом против стереотипа-сви смо исти“, коју су у Бујановцу организовали Центар за демократију и развој југа Србије и регионална информативна агенција Југпрес, уз подршку УСАИД преко Института за одрживе заједнице (ИСЦ) рекао да један од стереотипа које би волео да разбије, је да је приватни бизнис лош.

 „Држава није у могућности да отвори нова радна места. Зато је потребно схватити да је покретањем приватног бизниса то могуће. Ми смо затворили све регионалне канцеларије које имамо, а уштеђена средства усмеравамо у развој малих и средњих предузећа у Србији. Направили смо на југу Србије неколико успешних кластера, помогли едукацију људи“, рекао је Кирби.

„ У мају премијер Ивица Дачић и ја одлазимо у САД како би се америчким инвеститорима презентовали потенцијали Србије. Ако инвеститори буду спремни да дођу, зашто не би дошли и на југ земље. Такође, Србија мора боље да представи своје могућности. У „продаји“ својих предности у односу на остале Србија није била тако успешна иако има шта да понуди“, рекао је Кирби.

На Србији је да одлучи да ли ће бити црна рупа, рекао је у Бујановцу министар без портфеља у Влади Србије, Сулејман Угљанин.

“Србија не заостаје много на европском путу. Садашњи представници државе наследили су проблеме које нико у претходне две године није решавао. У нормалним условима, пацијент који је запоставио зубе од стоматолога тражи да зуб буде извађен. У Бриселу је било другачије-пацијент је тражио да се зуб спасе, лекар је рекао да се вади.

„Није време да се жалимо и ово нам мора послужити као наук“, рекао је Угљанин који сматра да се у Бриселу није договдио неуспех већ успех актуелне Владе.

„ У Србији је 46 неразвијених општина. Најтежа болест сваког друштва је неразвијеност. Ми морамо дати економски одговор на све проблеме које имамо. Србија је будући развијени агро-индустријски комплекс и туристичка дестинација. Није све тако црно и има наде. У томе ће нам бити потребна помоћ ЕУ, шире међунардоне заједнице и САД“, додао је он.

Кроз донације Швајцарске, Норвешке и других земаља у регион јужне Србије последњих десетак година је инвестирано много новца, ипак, свега три одсто инвестиција завршило је у развој индустрије“, рекао је стални координатор УН у Србији, Вилијам Инфанте.„ Приход развој  

развој индустрије, рекао је стални координатор УН у Србији, Вилијам Инафнте.

„Приход грађана у овом делу Србије је на мање од 50 процената у односу на приходе 1989. године. Ја се питам како људи могу да преживе са дупло мањим приходима у односу на оне остварене пре две деценије“, додао је он. Перспективна овог региона лежи у отварању радних места и побољшању економске ситуације, сматра Инфанте. У региону постоји солидна инфраструктура, добра радна снага која на ефикасан начин може да производи све оно што задовољава европске и светске критеријуме.

„Порука коју треба послати с југа Србије јесте да овде постоји добра, квалитетна и едукована радна снага, изграђена инфраструктура и транспарентност и поштовање свих закона“, нагласио је Инфанте.

Бујановац, Прешево и Медвеђа могу да рачунају и на подршку Координационог тела.

„У овом делу земље идентификовано је постојање два кључна проблема-поштовање донетих закона и санкционисање оних који их крше, и утврђивање оног што је заједничко општинама и градовима“, рекао је председник Координационог тела, Зоран Станковић.

„Када се говори о југу Србије, говори се искључиво о решавању политичких питања. Решавање економских проблема је у другом плану. Зато смо у сталним контактима са страним амбасадорима. Влада РС и Координационо тело ће се бавити питањима бољег живота и спречавањем исељавања са овог подручја, а да при томе сва она политичка питања буду искључиво предмет разговора надлежних министарстава и локалног становништва. Како би промовисали потенцијале Бујановца, Прешева и Медвеђе организоваћемо у сарадњи са Привредном комором Србије крајем априла Сајам инвестиционих могућности“, најавио је Станковић.

Једанод највећих проблема 46 неразвијених општина пре четири године био је непостојање стратешких и планских докумената, речено је на трибини. Те проблеме свако од девастираних подручја полагано решава.

„Захваљујући Координационом телу, седам привредника из Бујановца је добило бесповратна средства за отварање нових радних места.Ипак не треба само тражити средства од Владе РС и страних донатора. Морамо се и ми запитати шта радимо и на који начин. У последњих осам месеци у Бујановцу је отворено 200 радних места, а из буџета општине издвајамо по 1200 евра за сваког новозапосленог. Поред недостатка пара, наш већи проблем је и пласман робе на тржиште Косова и Метохије“, рекао је председник општине Бујановац Нагип Арифи.

„Постизање споразума између Београда и Приштине било би добро и за грађане Србије и за грађане Косова. Слободан улаз људи и капитала је у обостраном интересу“, додао је он.

Ово је пета трибина „Дијалогом против стереотипа-сви смо исти“.

 

Извор: Jуг Прес