Архива вести
                   

ТРИ И ПО МИЛИОНА ЕВРА ЗА ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ НА ЈУГОИСТОКУ И ЈУГОЗАПАДУ СРБИЈЕ

17. април 2015.

У току је позив за подношење сажетих предлога пројеката локалне инфраструктуре у 34 општине на југоистоку и југозападу Србије, које укључују и општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, а за које је Европска унија издвојила 3,5 милиона евра. Селекција и уговарање пројеката ће бити обављена преко Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније при Министарству финансија Владе Републике Србије (ЦФЦУ), а у оквиру програма Европски ПРОГРЕС. Позив је отворен до 28. априла 2015. године.

У оквиру укупне суме од 3,5 милиона евра, биће финансирани пројекти који доприносе побољшању животних услова и они који доприносе економском развоју.

У прву категорију спадају пројекти социјалне инфраструктуре, као што су изградња или обнова школа, предшколских установа, спортских објеката, пројекти који доприносе побољшању животних услова рањивих група, укључујући и Роме, и пројекти комуналне инфраструктуре, као што су водоводи и канализациони системи, пројекти који доприносе побољшању управљања отпадом, смањењу загађености и побољшању енергетске ефикасности. Вредност појединачних пројеката у овој категорији ће се кретати у распону 100.000-200.000 евра са обавезним кофинансирањем од стране општина у износу од 10-49%.

У другу категорију спадају пројекти чија ће појединачна вредност бити 100.000-300.000 евра, са додатним кофинансирањем 10-49% од стране општина, а који доприносе економском развоју, привлачењу нових инвестиција, унапређењу инфраструктуре на браунфилд локацијама, комуналном опремању гринфилд локација и побољшању инфраструктуре у постојећим индустријским зонама.

Подносиоци пројеката могу бити 34 општине на југоистоку и југозападу Србије које учествују у реализацији програма Европски ПРОГРЕС, а могу их припремити и у партнерству са другим општинама, јавно-комуналним предузећима, организацијама грађанског друштва или другим локалним, регионалним и државним институцијама које су наведене у Смерницама за подносиоце пројеката. Општине могу доставити највише два предлога пројекта, а свака општина индивидуално може добити средства за максимално један пројекат у оквиру овог јавног позива. У случајевима где је нека општина наведена као коапликант на пројекту, она може да потпише максимално до два уговора. Детаљније информације су доступне на вебсајту ЦФЦУ http://www.cfcu.gov.rs/tenderi.php.

Како би приближио услове конкурса и начина пријаве Европски ПРОГРЕС је у периоду 31. март-2. април за све заинтересоване општине одржао инфо сесије у Новом Пазару, Прокупљу и Владичином Хану.

Циљ овог конкурса је допринос побољшању квалитета живота грађана и стварању окружења подстицајног за одрживи економски развој у југоисточној и југозападној Србији. Финансијска подршка ће бити додељена само најбољим пројектима и због тога је важно да општине припреме квалитетне предлоге пројеката.

Извор: Европски ПРОГРЕС и Координационо тело