Архива вести
                   

ТИ И ЈА СМО МИ

3. децембар 2009.

„ Ти и ја смо ми, а ми смо цео свет. Ми можемо да променимо свет. Црно-бело-шарено. Латиница-ћирилица. Све је тако забавно, свет је препун разлика. Ниси као  ја и ја нисам као ти, али ти и ја смо ми , ти и ја смо тим.“

Ово је рефрен песме којом је четрнаесторо средњошколаца, Срба, Албанаца и Рома из Бујановца и Прешева завршило премијеру представе „Ти и ја смо ми“. Млади глумци овацијама су поздрављени у препуној дворани Дома културе у Бујановцу, у среду 2. децембра. Ученици су аутори текста и глумци у комаду у којем говоре о свом одрастању, на своја три језика и на енглеском. Било је то финале, први пут на овакав начин осмишљеног, двомесечног едукативно-уметничког пројекта који су талентовани средњошколци реализовали са нешто старијим уметницима и предавачима из Београда, Ваљева, Новог Сада и Сомбора. Ови млади људи су поред основног позоришног образовања прошли кроз искуство заједничког рада и учења са вршњацима из других етничких заједница. Кроз позоришну радионицу, учећи драмске технике, развијали су разумевање и толеранцију према другим културама.

 

Пројекат је финансирало Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Пре представе публици су се истим текстом обратили редитељ Алкесандар Лазић на енглеском, драматуршкиња Милена Богавац на српском и локални координатор Рахим Салиху на албанском језику. Поручили су да је представа „Ти и ја смо ми“ најлепша мултиетничка разгледница коју са југа Србије шаљемо у свет.

Након њих председник Координационог тела министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић обратио се пре свега младима у публици и нагласио: „Овај пројекат је нешто најлепше што је до сада Координационо тело урадило и показује наш однос према младима. Ми нећемо одустати од улагања у младе и њихово образовање.“ Председник општине Бујановац Шаип Камбери подржао је ову, али и све друге активности Координационог тела које воде бољем заједничком животу у Бујановцу и на целом југу Србије.

Млади у публици реаговали су на дешавања на сцени препознавши животност глуме њихових вршњака у тексту који говори о свима њима, о свакодневици средњошколаца на југу Србије. Прве честитке млади глумци примили су од министра Милана Марковића, председника општине Бујановац Шаипа Камберија и народног посланика Ризе Халимија. Након два месеца напорног рада и успешне премијере средњошколци - глумци Срби, Албанци и Роми, заједнички су прославили прво глумачко искуство.

Био је то и једини предах у последња два месеца јер их чека и београдска премијера 14. децембра у позоришту Душко Радовић.