Архива вести
                   

ТЕОДОРА ИЗ БУЈАНОВЦА ЈЕДИНА УЧЕНИЦА ИЗ СРБИЈЕ СА АМЕРИЧКОМ СТИПЕНДИЈОМ

22. мај 2019.

Бујановац – Међу педесетак средњошколаца из готово свих европских земаља, одабраних да током овог лета бораве месец дана у Америци у оквиру престижног програма „Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship“, биће и само једна ученица из Србије, а она је Бујановчанка, Теодора Стојилковић (17) из Средње школе „Свети Сава“ у Бујановцу.

Она ће бити део програма размене ученика, чији је циљ успостављање бољих односа између младих Европљана и Американаца, јачање веза и развијање свести о заједничким вредностима.

„Рекла бих да је главни циљ програма подстицање толеранције на различитост. На Универзитету “Purdue” у граду Вест Лафајет, у Индијани ћемо учити о међународним односима, демократији и правима грађана, ангажовању младих и решавању конфликата. Поносна сам што ћу бити део свега тога”, рекла је ова ученица треће године медицинског смера.

За стипендију и свој највећи успех до сада, али и за признање школи “Свети Сава” и општини Бујановац, Теодора се изборила у конкуренцији великог броја средњошколаца из читаве Србије, а услови су били ригорозни – изванредно знање енглеског језика, одличан успех у школи, награде и признања на такмичењима и препоруке професора, активизам у школи и ван ње, били су само неки од њих.

“Када сам у јануару видела конкурс на сајту америчке амбасаде помислила сам да је отворен баш за мене. Наравно, стипендију је требало заслужити. Поред испуњавања свих услова, требало је написати есеје на енглеском, а пресудан је био интервју са америчким аташеом за културу при амбасади и његовим сарадницима, вођен у фебруару у Нишу”, рекла је Теодора.

Током разговора је, како каже, само била оно што јесте, причала је о свом ангажовању у невладиним организацијама, активизму на побољшању односа између Срба и Албанаца, поштовању људских и права жена.

Колико су били импресионирани њеним ставовима и размишљањима ова седамнаестогодишња Бујановчанка увидела је већ на интервјуу.

“У једном тренутку током разговора сам добила аплауз од аташеа, тада сам помислила да ће све бити добро и да ће баш мене одабрати”, каже она.

Позив је уследио након месец дана.

“22. марта су ме позвали и саопштили да сам добила стипендију. Била сам пресрећна. Прилика да се посети Америка, па још у друштву вршњака из читаве Европе и све оно лепо што знам да ме тамо очекује, пружа се једном у животу. Очекујем да ме ово путовање још више отвори према људима, ма које националности били, којој год раси или вероисповести припадали”, истиче Теодора.

Будући студент Факултета политичких наука, како је већ зацртала, посебно је нагласила да је “бескрајно захвална” на подршци коју све време добија од свог разредног старешине, професора Боре Стојановића, и директорке школе Бисерке Јовић.

Теодора креће на пут 29. јуна, током свог боравка у Америци обићи ће Вашингтон, Филаделфију и Чикаго, а провешће и десетак дана у једној америчкој породици.

Извор: Бујановачке и Координационо тело