Архива вести
                   

ТАЛАС МИГРАЦИЈЕ НЕ ЈЕЊАВА

22. септембар 2015.

Прешево - У Прешево је, у последњих 24 сата, стигло више од 4.000 избеглица из блискоисточних држава а надлежни су данас апеловали за помоћ у обући и топлијој одећи.

Секретар локалног Црвеног крста Ахмет Халими каже да хране и осталих потрепштина има довољно за наредних седам дана, али да су неопходни топлија одећа и нова обућа.

„Са УНХЦР-ом и Каритасом обезбеђујемо довољне количине хране и осталог...а неопходна је топлија и нова одећа и обућа", рекао је Халими.

Избеглице до Прешева долаже преко Миратовачког поља, на које улазе из суседне Македоније. Они свакодневно стижу у групама од неколико дестина до пар стотина, али се у Прешеву садржавају кратко - да се региструју и мало одморе, мада има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије.

Европска унија (ЕУ) доставила је данас Прихватном центру за избеглице у Прешеву 900 ћебади, 700 комплета постељина и 350 јастука, чиме је настављена испорука помоћи, саопштио је ЕУ инфо центар

Како се наводи у саопштењу, ово је наставак помоћи која долази у оквиру програма Европски прогрес у вредности од 240.000 евра, од чега Делегација ЕУ финансира 78 одсто помоћи, а Влада Швајцарске 22 одсто.

Помоћ је намењена решавању хитних потреба избеглица, попут одлагања отпада, снабдевања водом и санитарних потреба које су идентификоване у сарадњи са Министарством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и Комесаријатом за избеглице.

Извор: Бета, Телеграф и Координационо тело