Архива вести
                   

ТАБЛЕТ РАЧУНАР ЗА ИЗАБЕЛУ

23. децембар 2015.

Бујановац – У понедељак је у Медиа центру у Нишу одржана свечаност поводом завршетка пројекта „Локални медији за права Рома“, који је протеклих годину дана спроводила Асоцијација локалних и независних медија „Локал прес“, уз финансијску подршку донатора “Civil Right Defenders”.

Том приликом су младим сарадницима ангажованим у пројекту уручене награде – таблет рачунари – а међу награђенима је и Бујановчанка Изабела Рашитовић, ученица Средње стручне школе „Свети Сава”.

„Веома сам срећна због награде, али и због тога што сам савладала почетне кораке у новинарству. Волела бих да поново будем део једног оваквог пројекта”, рекла је Изабела.

У пројекту, чији је циљ био да  путем локалних медија побољша информисање Рома о начинима пружања бесплатне правне помоћи коју нуде организације цивилног друштва, али и неромске популације, о проблемима које Роми имају у локалним срединама, учествовало је седам редакција чланица „Локал преса“.

Новинари „Врањских“, „Јужних вести“ и „Рома world“-а из Ниша, „Нових књажевачких новина“ из Књажевца, „Лозничких новости“ из Лознице, ТВ „Форума“ и „Полимља“ из Пријепоља истовремено су обучавали одабране младе сараднике ромске националности тајнама новинарског заната.

Свечаност у Нишу је била прилика да се сарадници средњошколци награде за једногодишње ангажовање.

“Првобитна замисао је била да наградимо ауторе два најбоља прилога, међутим, схватили смо да сви млади сарадници заслужују награду за труд који су уложили. Сматрајући да ће им то бити подстрек у даљем раду, обезбедили смо награде за све”, рекла је Снежана Милошевић, генерални секретар „Локал преса“.

Присутни на свечаности су имали прилику да виде и филм настао у оквиру пројекта који је приказао активности организација Praxis, CUPS, Мреже CHRIS, Лиге Рома и Ромског културног ценра намењене ромској заједници. Њихов рад пратили су и промовисали новинари ангажовани током трајања пројекта, истовремено скрећући пажњу локалним властима на неопходност темељнијег бављења решавањем проблема Рома.

Удружења Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ) је непрофитна организације посвећена социјалном и економском укључивању мање привилегованих категорија становништва и заштити њихових људских права. ИДЦ ради са  осетљивим друштвеним групама које углавном живе испод прага сиромаштва, и заједно са њима покушава да се избори за што већи степен њихове укључености у друштво.

Извор: Бујановачке и Координационо тело