Архива вести
                   

ШВЕРЦОВАЛИ ДУВАН У ШЛЕПЕРУ СА ВОЋЕМ

5. мај 2015.

Прешево - Цариници су на граничном прелазу Прешево спречили два покушаја кријумчарења резаног дувана и запленили готово пола тоне тог акцизног производа.

Заједничком акцијом цариника и полиције, како пише у саопштењу Управе царина, прво је у шлеперу београдских регистарских ознака, чији је власник фирма из Футога, откривено 190 килограма резаног дувана.

Највећи део дувана, чак 180 килограма, био је сакривен у бочним касетама камиона, предвиђеним за резервни точак, палете и ручни алат, док је испод лежаја у кабини камиона откривено још 10 килограма. Дуван је, наводи се, у бочним касетама вешто сакривен, јер су дрвене палете исечене и тиме је створен простор за кријумчарење робе.

Тестером су, истичу у Управи царина, скраћене дрвене палете и у њиховом наставку смештен је дуван који притом није ометао затварање поменутих касета. Возач, 35-годишњак из Новог Сада, је камионом превозио поморанџе за један велики трговински ланац из Београда.

У Управи царина истичу да је истог дана, на истом граничном прелазу, детаљно прегледан и шлепер новосадских регистарских ознака, чији је власник иста фирма из Футога, и том приликом откривено је још 265 килограма резаног дувана.

Као и у претходном случају, већи део дувана, 165 килограма, био је сакривен у бочним касетама камиона, а у кабини, на месту лежаја за возача налазио се лажни душек, напуњен са 100 килограма тог акцизног производа. У теретном делу камиона дуван је био сакривен на исти начин као и у претходном случају.

Камионом је управљао 42-годишњи возач из Новог Сада, а у товарном делу камиона су транспортоване јагоде за новосадску фирму која се бави продајом воћа и поврћа на велико.

Против оба возача покренут је прекршајни поступак, док је кријумчарени дуван привремено задржан, истакнуто је у саопштењу.

Извор: РТС, Б92, Ало, Југмедиа, Радио 021 и Координационо тело