Архива вести
                   

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЧЕТВРТЕ ГОДИНЕ РАДА ОДЕЉЕЊА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ СУБОТИЦЕ У БУЈАНОВЦУ

6. октобар 2014.

У понедељак 6. октобра у Дому културе „Вук Караџић“ у Бујановцу  обележен је почетак нове академске године и упис четврте генерације студената одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, професор Зоран Станковић, поздравио је четврту генерацију студената и пожелео им успешан почетак студија. Професор Станковић је рекао да би крајем месеца требало да почне изградња зграде за потребе још бољег рада одељења Економског факултета, и додао да ће то бити највећа инвестиција у области образовања у овој години.

На свечаности поводом почетка нове академске године бруцоше су поздравили и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Зоран Машић, декан Економског факултета у Суботици проф. др Ненад Вуњак, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић, шеф Мисије ОЕБС у Републици Србији Питер Буркхард, председник општине Бујановац Нагип Арифи, проректор Универзитета у Тетову проф. др Арбер Челику, председник Националног савета албанске националне мањине Галип Бећири и менаџер агенције Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и програма Европски прогрес Грем Тиндал.

Рад ове високошколске установе је изузетно значаjaн за стварање перспектива за младе, економски развој региона и изградњу међусобног поверењa, оцењено је на свечаности у бујановачком Дому културе.

Декан Економског факултета проф. др Ненад Вуњак пожелео је добродошлицу новој генерацији студената у Бујановцу и истакао да Економски факултет пружа велике могућности младим људима не само у Суботици и Новом Саду, већ и у Бујановцу и на југу Србије.

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић је рекао да је у Бујановац дошао четврти пут у знак подршке студентима одељења Економског факултета и бруцошима поручио да је важно да уче и стичу знања, али и да се друже и размењују искуства.

У име министра просвете, науке и технолошког развоја, као и у име минстарства, државни секретар проф. др Зоран Машић подржао је рад одељења Економског факултета у Бујановцу и студентима пожелео успешан почетак нове академске године.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији, Питер Буркхард, подржао је образовање младих људи на одељењу факултета у Бујановцу и поручио да ће на њему усвојити неопходне вештине важне за њихов напредак и каријеру.

Председник општине Бујановац, Нагип Арифи, рекао је да ће студенти наредне године имати боље услове за рад, уз подршку међународне заједнице и додао да општина Бујановац улаже велике напоре како би студенти имали адекватне услове за студирање.

Председник Националног савета Албанаца, Галип Бећири, указао је на потребу проналажења посла за студенте који ће наредне године завршити Економски факултет и додао да ће то бити позитиван знак за све будуће студенте одељења факултета.

Менаџер агенције Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и програма Европски прогрес Грем Тинда пренео је поздраве шефа Делегације Европске Уније у Србији Мајкла Давенпорта и истакао да је изузетно важно што је Бујановац, отварањем одељења Економског факултета, постао студентски град.

Званице су бруцошима уручиле индексе, истакавши важност развоја високог образовања на југу Србије за даљи развој и напредак овог дела Републике Србије.

Сваке године на одељење се упише 69 буџетских студената. Настава је двојезична: за студенте из српске и ромске заједнице настава се одржава на српском језику док студенти из албанске заједнице током четворогодишњег школовања слушају предавања и на албанском језику. 

Извор: Координационо тело