Архива вести
                   

СВЕ ДРАМАТИЧНИЈЕ ЗБОГ СНЕГА И СИБИРСКЕ ХЛАДНОЋЕ

7. фебруар 2012.

Припадници Одељења за ванредне ситуације спасили су јуче у хитној акцији Божидара Николића из села Маћедонце у општини Медвеђа, који је месец дана био завејан и потпуно одсечен од света, а последњих седам дана остао је без хране и лекова. Пробијајући се неколико сати кроз сметове, пакете са храном и лекове донели су му ватрогасци из Медвеђе.

Поред недостатка хране и лекова, мештани завејаних планинских села у овом крају имају проблем како да прехране стоку и да обезбеде воду, јер су извори замрзли. Они који имају већи број оваца и крава у казанима топе снег и том водом поје стоку.

Ватрогасци одељења у Медвеђи кажу да им је приоритет снабдевање храном и лековима старачких домаћинстава дуж административне линије са Косовом.

„Имамо потпуно завејане махале и домаћинства већ месец дана, до којих је тешко доћи пешице под пуном опремом. Имамо план и сваког дана допремамо понешто конзервиране хране онима који су најугроженији, а то су углавном болесни старци, али има и породица са малом децом“, изјавио је командир ватрогасног одељења у Медвеђи Рајко Милошевић.

Према подацима Одељења за ванредне ситуације, на подручју Јабланичког округа најугроженије је 70 домаћинстава у планинским селима Медвеђе, Црне траве и Лесковца.

„У наредна два до три дана, поред тога што је ангажована додатна механизација, нећемо чекати да се пробију путеви до оних који су најугроженији, већ ћемо ако треба пешице допремати храну. Важно је да тачно знамо где су људи најугроженији и спремни смо да радимо 24 часа. Сада нам је приоритет чишћење пута ка селу Равни дел и надам се да ћемо те људе после 40 дана избавити из завејаног села“ рекао је Марјановић.