Архива вести
                   

СУСРЕТИ НАСТАВНИКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ИНСТИТУЦИЈА 08.04.2015.

8. април 2015.

Након сусрета у фебруару, Служба Координационог тела је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, организовала други сусрет учитеља и наставника који предају српски као нематерњи језик у основним школама у три општине са представницима образовних институција. Сусрети су организовани у Прешеву и Бујановцу, а на предлог наставника и учитеља 16 основних школа у којима се настава одвија на албанском језику. 

Други сусрет наставника организован је на основу исказане потребе наставника и учитеља основних школа, који су, након првог сусрета изразили жељу да се поново организује ова активност. На основу коментара и предлога учитеља и наставника током првог сусрета, формулисане су теме значајне за унапређење њиховог рада са ђацима у циљу постизања већег квалитета учења српског као нематерњег језика. Учитељи и наставници основних школа, током једнодневних обука у Прешеву и Бујановцу, имали су прилику да заједно са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређење образовања и васпитања продубе своја сазнања у вези са важним питањима учења, наставе и нивоима ученичких постигнућа.

Метод рада уобличен је у складу са сугестијама наставника са претходног сусрета. Поред предавања, организоване су и радионице где су наставници и учитељи имали могућност да дају своје предлоге, нарочито у вези са исходима и тако допринесу побољшању наставе српског као нематерњег језика.

Сусрети наставника са представницима институција важним за образовни процес само су неки од корака чији је унапређење наставе и учења српског као нематерњег језика.

Ова активност једна је од предложених мера садржаних у „Студији о могућностима унапређења знања и учења српског као нематерњег језика у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи“,а организована је уз подршку амбасаде Велике Британије. 

Извор: Служба Координационог тела