Архива вести
                   

ШУМОКРАДИЦЕ ПУСТОШЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ

30. септембар 2014.

Пракса бесправне сече шума у околини Врања се и ове године наставља, с тим што је забележен пораст броја шумокрадица, упозоравају из удружења „Зелена мрежа“.

Највише страдају букове шуме у државном поседу, а поднето је и неколико кривичних пријава због неовлашћене сече дрвећа.

„Стара пракса се наставља и она је  из године у годину све већег обима. Сада има много више шумокрадица, а последице су несагледиве. Најугроженије су шуме на потезу од Босилеграда и Власине до Сурдулице, затим планине Облик и Гоч, а од Вртогошке планине ничега више нема. Опустошене су шуме до задњег дрвета, а надлежни ништа не предузимају“, изјавио је Раде Василев из покрета „Зелена мрежа Србије“.

Он је додао да је то удружење поднело неколико кривичних пријава, а неке од њих су поднете директно против надлежних који би требало да спрече бесправну сечу шума.

„Поднели смо пријаве и против инспектора шумарства Виктора Филиповског и против одговорних у заштићеном подручју друге категорије Епархије врањске. Та пријава је још увек у Тужилаштву и ништа се не дешава. Урадили смо оно што је до нас. Међутим, не можемо да глумимо полицајце и тако да заустављамо шумокрадице. Уколико се овакав тренд уништавања природе настави, за коју годину неће уопште бити шума у Пчињском округу“, рекао је Василев.

Иначе, цена кубног метра огревног дрвета на овом терену креће се у распону од 25 до 35 евра.

Извор: ОК Радио и Координационо тело