Архива вести
                   

СУДБИНА РУДНИКА ЛЕЦЕ ЈЕ СУДБИНА ЦЕЛЕ МЕДВЕЂЕ

12. новембар 2019.

Београд, Медвеђа – Највећи природни потенцијал Медвеђе је рудник Леце и на неки начин судбина овог рудника је и судбина општине Медвеђа, поручио је на недавно одржаној деветој Међународној конференцији о минералним ресурсима у Београду председник ове општине, Небојша Арсић.

Он је нагласио да се и даље врше истраживања на територији ове општине и да је евидентно да је рударство грана привреде која ће и у будућности бити мотор развоја општине Медвеђа заједно са туризмом и свим потенцијалима и благодетима које пружа Сијаринска бања.

“Нашу малу општину Бог није штедео на природним богатствима. Имамо Сијаринску бању са јединственим гејзером и 18 извора минералне воде, затим Леце рудник злата, олова и цинка, Мермерни оникс у Сијаринској Бањи, полудраги камен међу којима су опал, калцедон, ахат, аметист. Оно што се није променило за протеклих годину дана је то, да је рударство била и остала главна покретачка снага наше економије и сектор који запошљава највећи број људи на територији општине Медвеђа”, нагласио је Арсић.

На простору општине Медвеђа поред експлоатације у руднику Леце истражно поље рудника покрива компанија: „Metalfer Steel Mill d.o.o.“ док у атару села Туларе истраживање врши „Dunav minerals”, а однедавно и Јантар група „Metalfer“ врши геолошка истраживања на подручју општине Медвеђа.

“Досадашња улагања у истраживања од стране „Metalfer“ групе су 3 милиона евра док је планирани обим инвестиције преко 25 милиона“, истакао је Арсић у свом обраћању.

Представник Светске банке у Србији, Стивен Ндегва оценио је да српски рударски сектор има огроман потенцијал за раст и стварање нових радних места у нашој земљи. Према истраживању Светске банке, Србија има јаку шансу да буде лидер и учествује у будућности Европе, али да је, каже, кључно питање да ли је Србија спремна да искористи ту прилику, закључак је са панела конференције.

Овогодишња конференција је пружила драгоцен увид у информације о рударско-геолошким пројектима у Србији и другим земљама, на којој су представљени примери најбоље праксе у домену одрживог рударства, о изазовима са којима се срећу жене руководиоци у рударској индустрији, о иновацијама у рударској опреми и технологијама, као и о могућностима финансирања у геологији и рударству, затим о утицају рударства на локалну самоуправу, о важности пројектног финансирања у рударском сектору и остале важне теме.

Извор: Југмедиа и Координационо тело