Архива вести
                   

СТИЖЕ 30.000 ТЕСТОВА НА КОРОНА ВИРУС ЗА ЦЕО ЈУГ СРБИЈЕ

9. април 2020.

Прешево, Бујановац, Медвеђа – Од 90.000 тестова на корона вирус које је купила Србија, 30.000 ће бити намењено становницима југа Србије и они ће бити послати у Ниш.

Како би се што више узорака анализирало, Влада је најавила и изградњу монтажне лабораторије у Нишу, али она ће, кажу, бити готова за 45 дана.

У Нишу се тренутно узорци анализирају у Ветеринарском институту и Институту за јавно здравље

Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић рекао је да је капацитет поменутих лабораторија, које ће наша земља добити од Кине, једнак тренутним укупним капацитетима Србије за тестирање на корона вирус.

Он је указао на то да смо претходних дана успевали да стално повећавамо број тестираних и капацитете наших лабораторија, али да постоје границе преко којих ни људи, ни машине, више не могу и да је зато ова донација кинеских партнера веома важна.

“Хвала свима који су нам претходних дана донирали тестове, а у наредна два или три дана испоручиће и роботе за наше лабораторије како бисмо, колико год је то могуће, смањили ризик приликом обраде ових тестова“, истакао је Недимовић.

Министар је предочио да је у Нишу пронађена локација на којој ће бити направљена лабораторија, напоменувши да ће за то бити потребно 45 дана.

Према његовим речима, поменуте нове лабораторије нису привремене, већ ће бити подршка српској безбедности и здравству, а можда и пољопривреди.

Извор: Југмедиа и Координационо тело