Архива вести
                   

СТИПЕНДИСТИ КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА У БЕОГРАДУ

20. новембар 2009.

На заједничкој фотографији са председником Србије Борисом Тадићем Семра Хисени и Милан Јовановић из Прешева, Суада Латифи и Никола Милановић из Бујановца,Милица Шуковић и Аљбан Салиху из Медвеђе и још 145 деце, средњошколаца са југа Србије, стипендиста Координационог тела. На крају дана пуног догађаја стипендисти препуни утисака, нису крили узбуђење.

Ево неких гласно изговорених утисака:

„Много ми се свиђа Београд, много је леп град, много сам срећна и узбуђена. Не знам шта да кажем, шта сада осећам овде. Много ми се свидео пријем код председника Тадића”, рекла је на крају дана, ученица Семра Хисени из Прешева.

Суада Латифи из Бујановца рекла је:“Највише ми се свидело када смо били у скупштини Републике Србије, тамо ми је било најлепше”, а Милица Шуковић из Медвеђе каже :”Лепо смо се провели, јако нам се свиђају све зграде у којима смо били, а највише нам се свидео пријем код председника.”

“Јако ми се допада град, допада ми се све што смо видели, као и сусрет са председником Тадићем. Веома ми се свиђа наш главни град,” изјавио је Нуран Алији.


Дошли су у свој главни град на свечану доделу уговора о стипендирању, а том приликом поред председника Србије, видели су Дом народне скупштине, скупштину Београда, прошетали се центром града и Калемегданом. На крају, за скоро све ученике прве посете престоници, у Палати Србија свечано су им уручени уговори о стипендирању. Уз уговоре Српска банка је сваком од њих даровала штедне књижице и на свакој улог од пет хиљада динара. Пригодним поклонима боравак стипендиста у Београду лепшим учинили су скупштина града и Телеком Србија. На самом почетку посете ученицима је добродошлицу пожелео председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медевеђа, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, изразио жељу да упознају Београд, наду да ће им се боравак у главном граду допасти и додао: “ Ускоро ћете ви да будете професори, народни посланици, занатлије, али наша жеља је пре свега да будете добри људи и Координационо тело заједно са народним послаником Ризом Халимијем и председницима ваших општина учиниће све да што пре обезбеди адекватне уџбенике за ваше школовање, али и могућност, која већ постоји у Медвеђи,да студирате ту где живите, на свом језику.“

Председник Србије Борис Тадић у разговору са средњошколцима из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа истакао је да му је велика част што су деца дошла у зграду Председништва Србије и изразио наду да су лепо примљена у главном граду. У разговору са ученицима албанске, српске и ромске националности председник је истакао да је поносан због жеље деце да уче и што држава са своје стране може да обезбеди средства за њихово образовање.

- Нема ништа важније за децу и младе људе него да се школују и усавршавају своје вештине, јер у будућности ћете се такмичити и са људима из других земаља који ће једног дана бити ваши конкуренти - рекао је Тадић и младим стипендистима поручио да, осим за учење, пронађу и време за игру.


Ученици су претходно били гости Скупштине Србије где су их поред председника Координационог тела министра Милана Марковића поздравили председница скупштине Славица Ђукић Дејановић и народни посланик са југа Србије Риза Халими. Двадесетак минута су са галерије пратили и седницу српског парламента. Председница скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић поручила им је да би стипендије требало да користе за стицање нових знања и неговање позитивних емоција.

Ученици су се у скупштини Београда срели и са помоћницом градоначелника Радмилом Хрустановић. На крају тог сусрета председник општине Медвеђа Слободан Драшковић новинарима је рекао : „Наша деца су 99 одсто први пут сада у Београду, и много им значи. Доста виде на телевизији и чују о Београду, а кад га доживе, онда ће још боље и више да га воле, и да воле своју средину.“

Средњошколци, стипендисти из Прешева, Бујановца и Медвеђе боравак у Београду завршили су у Палати Србија где су им свечано уручени уговори о стипендирању. Уговоре о стипендијама за 58 ученика из Прешева, 54 из Бујановца и 39 ученика из Медвеђе, уручили су председник Координационог тела за југ Србије министар Милан Марковић и министар просвете Жарко Обрадовић. Износ месечне стипендије је 5.000 динара. Том приликом министар Марковић је рекао: “Наша жеља била је да стипендирамо што више ђака и ево након конкурса овде је 151 ученик који ће бити стипендиран током целе школске године сумом новца за коју мислим да ће им помоћи у свакодневном животу. Наравно, ово је само један од пројеката. Наш циљ је, када је у питању образовање, управо тај да сва деца у Прешеву, Бујановцу и Медевеђи имају прилику да уче основну и средњу школу, да студирају и да то чине на матерњем језику. Ми смо ове године кренули са основном школом, првим разредом, а ја се надам да ћемо у току следеће године, а најкасније за две године имати потпуно комплетиране уџбенике за сву децу у ове три општине на матерњем језику. Дакле, ми мислимо да нема развоја Прешева, Бујановца и Медвеђе и нема истинског заједничког живота Срба, Албанаца и Рома који живе у овим општинама, без улагања у омладину, у њихово школовање, у њихову будућност. Они су ти који треба да исправе грешке старијих из прошлости, они су ти којима ми треба да понудимо бољу будућност од оне каква је била у прошлости. Зато је акценат рада Координационог тела управо на младима, управо на деци која су сада у основној, средњој школи и онима који сада студирају. Знате да смо недавно отворили два одељења Универзитета из Ниша  у Медевеђи. Ту је омогућено студирање за правнике и економисте и на албанском језику. Преведени су уџбеници посредством наших пријатеља из УСАИД, догодине ћемо превести уџбенике за другу, трећу и четврту годину студирања,а интензивно радимо са ОЕБС-ом на студији изводљивости која би омогућила да за ђаке из Прешева и Бујановца баш ту где живе буду отворена слична одељења тако да је могуће да нека од ове деце буду управо студенти факултета чија ће одељења бити у Прешеву и Бујановцу и који ће такође моћи да уче на свом језику. Поред тога могу одмах да вам кажем да смо обезбедили средства и за следећу годину и да ћемо, надам се, моћи да стипендирамо још већи број ђака како би заиста њихова једина обавеза била да стичу знања и да на тај начин врате својој држави, својој средини, својој општини и сутра буду корисни чланови друштва у којем живе. Оно што могу да поручим деци је:учите јер немате веће обавезе од учења, јер знање које будете имали је нешто што вам нико не може одузети и само од вас самих зависи какав ће вам живот бити. Оно што данас радите то је ваша инвестиција у будућност. Ми ћемо се потрудити да вам обезбедимо најбоље услове, а ви то радите због себе, своје општине и због ове државе.“

Министар Жарко Обрадовић и овај пут је нагласио да министарство просвете снажно подржава активности Координационог тела у области обарзовања и да ће то чинити и у будућности.

У име општина Прешево, Бујановац и Медевеђа приликом уручивања уговора о стипендирању председник општине Бујановац Шаип Камбери рекао је :“ Ово је први пут да се нешто овако организује. Ми ћемо покушати да кроз сарадњу са Координационим телом, пре свега кроз пројекте који приближавају заједнице у Бујановцу  допринесемо стабилности у нашој општини.“

Председник Управног одбора Српске банке Иван Маричић доделио је сваком стипендисти штедну књижицу са улогом од четири хиљаде динара. Милица Амиџић је у име Телекома уручила средњошколцима пригодне поклоне. Госпођа Амиџић и господин Маричић истакли су да њихове компаније увек радо улажу у младе људе и знање.

Иначе, на конкурс Координационог тела пријавило се 819, а стипенидје је добио 151 ученик. Стипендије су, пре свега, добила деца без једног или оба родитеља, а поред тога критеријуми за доделу стипендија били су социјални положај родитеља или старатеља и успех у претходној школској години. Међу стипендистима је 99 Албанаца, 41 Срба и 12 Рома. Додељене стипендије ученици ће примати до краја школске године.

Координационо тело ће у јуну да распише конкурс за стипендирање средњошколаца и за школску 2010/2011 годину.